Egy éve üresen áll a közel félmilliárd eurós gázvezeték

Pedig jöhetne rajta az orosznál lényegesen olcsóbb azeri gáz.

Tavaly novemberben adták át a BRUA gázvezeték romániai szakaszát. A Giurgiu megyétől a román-magyar határ Temes megyei szakaszáig húzódó, 479 km hosszú vezeték 478,6 millió euróba került. Ebből 179,3 milliót az Európai Unió biztosított, az Európai Újjáépítési és Fejlesztési Bank 60 milliót, az Európai Beruházási Bank 50 milliót adott, 189 millió eurót pedig saját forrásokból állt a Transgaz. Az állami vállalat a beruházás költségeit a hazai fogyasztókon fogja behajtani.

A BRUA szállítási kapacitása Románia és Magyarország között évi 1,75 milliárd köbméter, míg Románia és Bulgária között 1,5 milliárd köbméter mindkét irányban. A beruházás célja, hogy csökkentse az Európai Unió függését az orosz gáztól, azt azeri gázzal váltva ki.

Ebből jelen pillanatig semmi sem valósult meg, egy évvel az átadását követően ugyanis a BRUA  még mindig nagyrészt üresen áll, minimális a kihasználtsága. Ennek az oka az, hogy Görögország még mindig nem oldotta meg a BRUA csatlakoztatását a TAP vezetékre.

Ez 878 km hosszú, és azeri gázt szállít a Kaspi-tengerből az Európai Unióba, főleg Görögországba, Olaszországba és Bulgáriába. A TAP-on keresztül 2020 decemberében indult meg a gázszállítás, elvileg tehát nem volna akadálya, hogy Románia is vásároljon az Azerbajdzsánban kitermelt energiahordozóból. Bulgáriába jelenleg egy korábban is létező vezetéken át érkezik az azeri gáz Görögországból, amiből nekünk nem jut. Ennek a hazai gazdaság és a lakossági fogyasztók látják a kárát, a bulgár hatóságok tájékoztatása szerint ugyanis az azeri gáz negyedébe kerül annak, amit az orosz Gazpromtól vásárolnak.

„Nagyon sok politikai érdek ütközik ezen gázvezeték miatt, mivel az megnyitja az utat a régió egy újabb energiaforrása felé” – nyilatkozta a Ziarul Financiar gazdasági napilapnak Aura Săbăduș, a londoni ICIS tanácsadó cég munkatársa.

A BRUA-beruházás második szakaszában a vezeték kapacitását évi 4,4 milliárd köbméterre növelnék, ami révén lehetővé válna a Fekete-tengerből kitermelt földgáz exportja. Ez egyelőre a jövő zenéje, teljesen bizonytalan ugyanis, hogy mikor kezdődik majd el a legnagyobb lelőhely, a Neptun Deep kitermelése.

A BRUA beüzemelése azért volna fontos, mivel Romániában a gázkitermelés csökkent idén, a behozatal azonban nőtt. Az egyre drágább orosz gázból 2021 első tíz hónapjában 272,2 százalékkal többet vásároltunk, mint az előző év azonos időszakában. 2020-ban a Gazprom 962 millió köbméter gázt exportált Romániába, míg az idei mennyiség meghaladja a 2 milliárd köbmétert.

(A nyitókép illusztráció: Transgaz)

banner_yPcbUIdB_300x250-maszol-HF23_3mb.gif
banner_vtAivxH1_web-banner-HF23.gif

Kapcsolódók

Kimaradt?