Megugrott a gázimport, az ár megnégyszereződött

Tavaly szeptemberben 150 dollárt kért a Gazprom 1 000 köbméter gázért, idén októberben már 612-t.  

Egy év alatt megnégyszereződött az Oroszországból importált gáz ára. Az Országos Energia-szabályozó Hatóság (ANRE) adatai szerint 2020 szeptemberében Románia 150 dollárt fizetett 1 000 köbméter orosz gázért. A tavalyi év végén már 180 dollár volt az ár, idén márciusra pedig 204 dollárra emelkedett.Az iedi gázimport meghaladja az 1 milliárd köbmétert/Fotó: Transgaz

Áprilisban 185 dollárra csökkent az energiahordozó ára, annak hatására, hogy végéhez közeledett a fűtési szezon. Az igazi drágulás a  nyár végén kezdődött. Augusztusban a Gazprom 169 dollárról 214-re emelte az árat, szeptemberben pedig 325-re. Októberben aztán valóságos árrobbanás következett be, immár 612 dollárt kellett fizetni 1 000 köbméter orosz gázért. Ez 88 százalékos drágulást jelent egyetlen hónap alatt.

A drágulással párhuzamosan nőtt az import mennyisége is. Az orosz  gáztröszt, a Gazprom tájékoztatása szerint november végéig a  Romániába irányuló export mennyisége meghaladta a teljes tavalyi évit. Ennek az egyik oka az volt, hogy az első kilenc hónapban a hazai fogyasztás 3 százalékkal haladta meg a tavalyi és 7 százalékkal a 2019-es szintet. A  növekvő importhoz az is hozzájárult, hogy az OMV Petrom 10 százalékkal kevesebb gázt  termelt ki idén, mint 2020-ban.

2020-ban 0,96 milliárd köbméter gázt importáltunk Oroszországból. Az idei behozatal mennyisége bőven meg fogja haladni az 1 milliárd  köbmétert. Az idei brutális mértékű drágulás részben annak a   következménye, hogy Románia teljesen ki van szolgáltatva Oroszországnak, ami erősen rontja az alkupozícióját. Ezzel szemben  Bulgária azeri gázt is tud vásárolni, ezért jobb árat kialkudni a Gazpromtól.

Az elképesztően drága gázt duplán fizeti meg az ország. Egyrészt az begyűrűzik minden termék árába, gerjesztve az inflációt, másrészt vissza is fogja a gazdaságot. A marosvásárhelyi Azomureș kénytelen volt leállítani a termelést, mivel jelenleg nem tud eladható áron műtrágyát előállítani. A műtrágya alapanyaga a földgáz, az önköltségi ár 70 százalékát a gázár teszi ki.

Kapcsolódók

Kimaradt?