Gázhiány a láthatáron: irreálisan alacsony áron töltené fel a készleteit a Transgaz

A piaci árnál 25 százalékkal olcsóbban vásárolna gázt az állami vállalat.

Földgáz beszerzésére hirdetett meg versenytárgyalást az országos gázelosztó hálózatot működtető Transgaz. Az állami vállalat 177 millió lejt hajlandó fizetni 343 286 MWh gázért, ami hozzávetőleg 32 millió köbméternek felel meg. A kiírás értelmében a leszállított energiahordozó mennyisége legfeljebb 25 százalékkal meghaladhatja a szükséges minimumot. A közbeszerzési eljárás győztese 2022 március végéig kellene leszállítsa a gázt a Transgaznak.A Transgaznál nem hallottak róla, hogy az árak az egekben járnak / Fotó: Máramaros Megyei Tanács

A kiírási feltételekből kiderül, hogy a Transgaz által felkínált ár 516 lej/MWh. Borítékolható, hogy a termelők nem fognak tolakodni, ez az összeg ugyanis jóval az aktuális piaci árak alatt van. A Bukaresti Árutőzsde adatai szerint legutóbb a Transgaz által kínáltnál 26 százalékkal magasabb, 650 lej/MWh-s áron került sor gáztranzakcióra. Ez december 17-én volt, időközben pedig tovább emelkedett a földgáz világpiaci ára.

A Transgaznak októberben már volt egy sikertelen beszerzési próbálkozása. Akkor 860 GWh mennyiségű energiahordozót próbált meg beszerezni, minimum 477 millió lejért. A versenytárgyalásra egyetlen kitermelő sem jelentkezett. A vállalat akkor is 2022 első negyedévére szeretett volna gázszállítást lekötni.

Korábban Marius Chisăliță, az Intelligens Energia Egyesület elnöke hívta fel a figyelmet arra, hogy a Transgaz gáztartaléka nem elegendő a teljes fűtési szezonra. A vállalatnak akkor csak napi 46 millió köbméter gáza volt lekötve februárra, miközben az országos fogyasztás 76-78 millió köbméter. Chisăliță szerint az utóbbi időben megfigyelhető, hogy az importőrök, ahelyett, hogy hosszú távra lekötnék a szükséges energiahordozó mennyiséget, csak az elkövetkező hónapra szerződnek, bár így drágábban jutnak hozzá a gázhoz.  

Kapcsolódók

Kimaradt?