banner_jtYG1g7R_1_970x250.gif
banner_UeQde8dZ_2_300x250.gif

A tavalyinál lényegesen nagyobb összegből gazdálkodik idén Sepsiszentgyörgy

Tavalyhoz képest idén 31 százalékkal nagyobb bevétellel számol a sepsiszentgyörgyi önkormányzat, a többletbevétel a központi költségvetésből és uniós pályázati forrásokból származik, mondta Antal Árpád polgármester. Sepsiszentgyörgy önkormányzata csütörtökön fogadja el a város idei költségvetését, amelyben 195,4 millió lejes bevétellel terveznek, szemben a tavaly év elején elfogadott büdzsével, amikor 149,2 millió lej szerepelt a bevételi oldalon.

Antal Árpád rámutatott: minden évben a költségvetés elfogadása a legfontosabb momentum, hiszen ez alapján tudják elkezdeni a tevékenységeket, beruházásokat, programokat. Az országos költségvetés elfogadásának késlekedése miatt sokat csúszott a települések büdzséjének elfogadása is, „normális országban ilyenkor fogadják el a következő évi költségvetést” – mondta a sepsiszentgyörgyi elöljáró.   

Antal Árpád szerint Sepsiszentgyörgyön minden évben óvatosan és kissé pesszimista bevételekkel tervezik a költségvetést, de általában év végéig ki szokták egészíteni a város büdzséjét. Arra számítanak, hogy idén is növekszik a bevételi oldal az év végéig.

A polgármester szerint elkezdődhet a tényleges munka | Fotó: Vargyasi Levente

Idén a legnagyobb összeget, 42,2 millió lejt az oktatás fejlesztésére szánják, ez 36 százalékkal nagyobb, mint tavaly, számolt be a polgármester, aki szerint szinte nincs terület, ahol tavalyhoz képest csökkennének az összegek. A kulturális kiadásokra a tavalyihoz hasonló összeget szánnak, ám ez növekedhet az év végéig, hiszen a személyi jövedelemadóból országos szinten befolyt összegek két százalékát a kormány szétosztja azon önkormányzatok között, amelyek saját színházakat és operát tartanak fenn. Ebből Sepsiszentgyörgy nyolc számjegyű, tízmilliós nagyságrendű összeget kaphat idén.

Antal Árpád szerint tavalyhoz képest idén jelentősen nőtt a beruházásokra szánt összeg, például lakásfejlesztésekre a tavalyi költségvetés kétszeresét költik. A sepsiszentgyörgyi önkormányzat költségvetésének egynegyedét az uniós pályázati pénzek teszik ki idén, így ez az év a fejlesztésekről szól és ez csak a belépő lesz, hiszen jövő esztendőben érik be sok európai uniós pályázat és 2022 lesz az év, amikor a legtöbb uniós pénzt hívja le a háromszéki megyeszékhely.

„A mi városunk, a mi felelősségünk”

Antal Árpád rámutatott: idén nagy hangsúlyt fektetnek a különböző programok támogatására, ezért elindították a Mi városunk, a mi felelősségünk nevű programsorozatot, amelynek egyes elemeit az elmúlt időszakban már ismertették, és a következő napokban újabbakat jelentenek be. Ezek között van gazdaságfejlesztési, szociális, oktatási, egészségügyi program is.

A polgármester szerint ezeket mind elindítják a költségvetés elfogadása után, például péntektől elindul a sepsiszentgyörgyi önkormányzat saját roncsautó-programja, amelynek keretében 3000 lejért felvásárolják a lakosságtól a tíz évnél idősebb, Sepsiszentgyörgyön bejegyzett járműveket. Antal Árpád elmondása szerint erre a célra egymillió lejt különítettek el az idei költségvetésben, és ha nagyobb lesz rá az igény, kiegészítik.

16/9 vagy 1920x1080
CSAK SAJÁT

A polgármester úgy érzékeli nagy az érdeklődés a sepsiszentgyörgyi roncsautó-program iránt, de arra kéri az jelentkezni szándékozókat, hogy az első napokban ne rohanják meg a városházát, mivel biztosan lesz elegendő pénz erre a célra.

(A címlapkép a szerző felvétele)

Kapcsolódók

banner_33n1iUxf_maltai-970x250.gif
banner_jpL2NADm_maltai-300x250.gif

Kimaradt?