banner_jtYG1g7R_1_970x250.gif
banner_PIz6eiCM_Koldok_300x250.gif

A sepsiszentgyörgyiek háromnegyede már befizette egész éves adóját

Lelkiismeretes adófizetőnek bizonyultak a sepsiszentgyörgyiek, hiszen kétharmaduk a március 31-i határidőig törlesztette az egész éves ingatlan- és területadóját, 60 százalékuk pedig a járművek utáni adóját is befizette a városkasszába.

Ehhez hozzájárult az is, hogy aki eddig a határidőig kifizette az egész éves helyi adóját, 9 százalékos kedvezményben részesült, így várhatóan a következő időszakban csökken az adóbefizetési hajlandóság, hiszen a második félévi adók és illetékek kifizetési határideje szeptember 30-a.  

A sepsiszentgyörgyi közpénzügyi igazgatóság adatai szerint március utolsó napjáig a magánszemélyek 75,52 százaléka fizette ki egész éves ingatlanadóját, míg a jogi személyek 67,54 százaléka törlesztett. A területadót a magánszemélyek 76,58 százaléka fizette ki egész évre, a jogi személyeknek pedig az 56,28 százaléka. A járműadót a magánszemélyek 59,11 százaléka fizette be a városkasszába, míg a jogi személyek 55,85 százaléka törlesztette egész évre. A sepsiszentgyörgyi önkormányzat tájékoztatása szerint tavalyhoz képest idén 3-5 százalékkal nőtt azok száma, akik március 31-ig befizették a helyi adójukat egész évre.

A polgármesteri hivatal közpénzügyi igazgatóságának épülete | A szerző felvétele

Az igazgatóság felhívja a lakosság és jogi személyek figyelmét, hogy aki a március 31-i határidőig nem fizette be legalább az első félévi adótartozását, annak a fizetendő összeg értéke havonta 1 százalékkal növekszik. A késedelmi kamat számítása a lejárati határidőt követő naptól a hátralék kifizetésének napjáig tart.

Az önkormányzat továbbra is ajánlja az online adófizetést amelyet a www.ghiseul.ro platformon érnek el jogi és a fizikai személyek egyaránt. Az online felület segítségével nemcsak az adókat és illetékeket lehet befizetni, de lehetőség van az aktuális tartozások és kifizetendő értékek ellenőrzésére is.

A helyi cégeknek visszatérítik adójuk egy részét

A sepsiszentgyörgyi önkormányzat idén is meghirdeti azt a több éve futó kedvezményprogramot, amely szerint azon Sepsiszentgyörgyön bejegyzett kis- és középvállalkozásoknak, amelyek befizették az egész éves adójukat, visszatérítik az egész éves ingatlan- és területadójuk 33 százalékát.

Ezt a de minimis jellegű programot a Kovászna Megyei Kereskedelmi és Iparkamara bonyolítja le az önkormányzat megbízásából. A támogatási program várhatóan április folyamán elindul, és újdonságként online platformot is létrehoznak, amelyre fel lehet tölteni az egyébként egyszerű támogatási iratcsomót.

Kapcsolódók

banner_33n1iUxf_maltai-970x250.gif
banner_jpL2NADm_maltai-300x250.gif

Kimaradt?