Önálló Sapientia-kar alakul, és 20 millió euróból épül egyetemi campus Sepsiszentgyörgyön

Sepsiszentgyörgyön megalakult a Sapientia Erdélyi Magyar Tudományegyetem önálló kara, és a magyar kormány támogatásával idén megkezdik a 20 millió eurós egyetemi campus építését – jelentette be keddi sajtótájékoztatóján Kató Béla, a Sapientia Alapítvány kuratóriumának elnöke, erdélyi református püspök, Tonk Márton, a Sapientia egyetem rektora és Antal Árpád sepsiszentgyörgyi polgármester.

A magyar állam támogatásával működő Sapientia egyetem eddig kihelyezett tagozatként működött agrármérnöki és erdőmérnöki szakkal, idén ősztől ezek sport és képzőművészeti szakkal bővülnek. A Sapientia szenátusa múlt héten döntött arról, hogy létrehozza az egyetem sepsiszentgyörgyi helyszíni tanácsát, amelynek feladata az egyetemi szakok bővítése és az ingatlanfejlesztés. Tonk Márton rektor közlése szerint a következőkben a marosvásárhelyi, csíkszeredai és kolozsvári kar mellett a sepsiszentgyörgyi is önálló egység lesz a meglévők mellett még két szakkal.

Tonk Márton, Kató Béla és Antal Árpád |Fotók: Kristó Gothárd Hunor

Jelenleg zajlik a sport és edző szak akkreditációs folyamata, és ősszel 25 hellyel indítják ezt a képzést. A majdani oktatók 40 százaléka már jelenleg is főállásban a Sapientián tanít, a többi oktató a Budapesti Testnevelési Egyetemről érkezik. Tonk Márton hozzátette: ugyancsak ősszel képzőművészeti szak is indul a Pécsi Tudományegyetem által, így Sepsiszentgyörgyön szobrászati és festészeti oktatás indul. A rektor szerint a képzőművészképzés egyelőre a Pécsi Tudományegyetem kihelyezett tagozataként indul, de mihelyt Sepsiszentgyörgyön is sikerül teljesíteniük az oktatói állományra vonatkozó törvényi feltételeket, a szakot átveszi a Sapientia tudományegyetem.

Idén indul az egyetemi campus építése Sepsiszentgyörgyön

Kató Béla elmondta: a magyar kormány elkülönítette a Sapientia egyetem sepsiszentgyörgyi campusának megépítésére a szükséges összeget, a 20 millió eurós építkezés Sepsiszentgyörgy legnagyobb beruházása lesz. A keddi sajtótájékoztatón bemutatták a campus látványtervét is. Az oktatói felületeken kívül magában foglal sportcsarnokot, uszodát, illetve a bentlakás épületében kiadható szálláshelyek is lesznek, ismertette Kató Béla.

Látványtervek

A Sapientia Alapítvány elnöke felidézte, hogy a Sepsiszentgyörgy határában lévő tízhektáros területen Románia legnagyobb régészeti feltárását kellett megvalósítaniuk, míg végül tavaly decemberben megkapták a művelődési minisztérium engedélyét, hogy a terület beépíthető. Az építkezés üteme attól függ, hogy milyen ütemben szerzik ba a szükséges engedélyeket.

„Később dől el, hogy a városnak lesz egyeteme, vagy az egyetemnek lesz városa” – utalt a püspök arra, hogy az egyetemi infrastruktúrát a város is használhatja, és az egyetem is számít a város létező sportinfrastruktúrájára.

Antal Árpád polgármester fontosnak tartja, hogy a Sapientia egyetem sepsiszentgyörgyi karán a fiatalok versenyképes tudást, oklevelet szerezhessenek, amely jól fizető munkát biztosít számukra. A városban már működő agrármérnöki és erdőmérnöki szakra utalva hozzátette: Székelyföldön félmillió hektár erdő, félmillió hektár legelő, és egymillió hektár szántóföld van magánkézben. Nem mindegy, hogy a több milliárd eurós vagyont okosan hasznosítják-e.

„A tudás hosszú távon hozzá fog járulni ahhoz, hogy a hatalmas vagyon hasznot hozzon a közösségnek” – vélte a polgármester.

Kapcsolódók

Kimaradt?