Mindenkinek szóló tudomány testközelből a csíkszeredai Sapientián

Tudománynépszerűsítő kiállítás előkészítésén dolgoznak a Sapientia Erdélyi Magyar Tudományegyetem Csíkszeredai Karán: a 29 országot megjárt tárlattal arra buzdítják az embereket, hogy bátran közelítsenek a tudományokhoz, hiszen mi magunk is művelhetjük azt, sőt segítségével sokat tehetünk egészségünk megőrzéséért.

A Londoni Tudományos Múzeum által összeállított Laboron kívül: csináld magad tudomány elnevezésű kiállítás anyaga három témakörben, egyéni történetek bemutatásán keresztül ismerteti meg a tudományosság „barátságos” oldalát. Az első témakör az öngyógyítással kapcsolatos eredmények, a második az úgynevezett civil tudomány, a harmadik pedig a csináld magad biológia koncepciója.

„A kiállításnak négy ugyanolyan verziója járja Európát 2016 óta, a Romániában csak Csíkszeredában látható tárlat korábban Cipruson, Máltán, Görögországban, Horvátországban, Szlovéniában és Bulgáriában volt látható. A hétfőn 17 órakor kezdődő kiállítás-megnyitóval egy időben Finnországban, Írországban és Olaszországban is látogathatóvá válnak a tárlat klónjai” – tájékoztatta a sajtót Mara Gyöngyvér rektorhelyettes, egyetemi docens.

Az öngyógyító betegek témakörben az érdeklődők többek között egy Parkinson-kórral küszködő svéd nő történetét ismerhetik meg, aki testének a figyelésével (például testre szerelhető saját készítésű pulzusmérő eszköz használatával) tudja a betegségét korában tartani. Egy másik, cukorbetegségben szenvedő személy történetét is megismerhetjük, aki Tic-Tac-dobozból készített magának inzulinszintmérő-eszközt.

A civil tudomány kategóriában bemutatkozik egy németországi szúnyogszakértő, aki szúnyogvadászokkal kialakított kapcsolati hálója révén térképezi fel a különböző rovarfajtákat szerte Németországban, ennek segítségével azt is megállapítja, hogy hol, milyen betegséget terjesztenek a szúnyogok.

A csináld magad biológia témakörében pedig laptoptáskában is elférő minilaboratóriumot ismerhetünk meg, illetve egy olyan hollandiai férfit is, aki a saját, otthoni laboratóriumában új antibiotikumok után kutat.

A kiállítás jobb megértése érdekében úgynevezett tudományos expresszókat tartanak a Sapientia által meghívott előadók, akik az egészséges táplálkozás, az ember és mikroba, a vírusfehérjék, a génmódosítás, valamint a hálózatkutatás az orvostudományban témakörben tartanak előadásokat.

A kiállítás hétköznapokon 10 és 18 óra között, szombaton 10 és 13 óra között ingyenesen látogatható. Az előzetesen bejelentkezett csoportoknak (legkevesebb 10 fő) tárlatvezetést is biztosítanak. Utóbbira a 0722–543022-es telefonszámon vagy a csikiadel@sapientia.ro email címen lehet jelentkezni. 

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?