banner_jtYG1g7R_1_970x250.gif
banner_PIz6eiCM_Koldok_300x250.gif

Koronavírus: megtelt a sepsiszentgyörgyi kórház intenzív terápiás osztálya

Megtelt a sepsiszentgyörgyi sürgősségi kórház intenzív terápiás osztálya kritikus állapotban lévő koronavírus fertőzöttekkel.

András Nagy Róbert kórházigazgató szerint ez nem jelenti azt, hogy nem tudnak több beteget fogadni és ellátni, viszont folyamatosan zsonglőrködniük kell a betegágyakkal, hogy azt a rászoruló páciensek növekvő számához igazítsák.

A szerző felvétele A sepsiszentgyörgyi kórházigazgató szerint a koronavírus járvány első és második hullámához képest most az jelent nagy kihívást az egészségügyi ellátásban, hogy sok fertőzött már eleve nagyon súlyos állapotban érkezik a kórházba, egyenesen intenzív terápiás ellátásra szorulnak. Ennek oka, hogy sokan gyorstesztet végeznek és otthon lábadoznak, ám romlik az állapotuk és túl későn kérnek orvosi segítséget.    

A sepsiszentgyörgyi sürgősségi kórházban jelenleg 65 koronavírus fertőzöttet és 4 fertőzésgyanús személyt kezelnek. A fertőzöttek közül 49-en a kórház fertőző osztályán fekszenek, 6-an vannak a sebészeti osztályon és 10 kritikus állapotú fertőzöttet ápolnak az intenzív terápiás osztályon, közülük ketten szorulnak lélegeztetőgépre, sorolta András Nagy Róbert. Hozzátette: az elmúlt egy hétben 37 személyt gyógyultan kiutaltak a kórházból, ám koronavírus fertőzéshez köthetően 9 elhalálozás is történt. 

Oltottak is vannak a fertőzöttek között

Rosu Mátyás a sepsiszentgyörgyi sürgősségi kórház orvosigazgatója arról számolt be, hogy 5 beteg megkapta ugyan a védőoltást, ám megfertőződött koronavírussal és kórházba került. Hárman közülük Pfizer-BioNTech oltást kaptak, 1 fertőzöttet az AstraZeneca vakcinájával oltották, illetve egy kritikus állapotban lévő személyt az intenzív terápián ápolnak, így vele nem tudtak kommunikálni, hogy elmondja melyik oltást kapta.

András Nagy Róbert hozzátette: mindegyik érintett a vakcina első adagját kapta meg, és kevesebb mint tíz nap telt el a beadásától, tehát egyik esetben sem alakulhatott még ki a védettség. Feltehetően az érintett betegek már az oltás beadásakor fertőzöttek voltak, vagy közvetlen azután fertőződtek meg.

Bezárják a sepsiszentgyörgyi kórházban lévő oltóközpontot

Sepsiszentgyörgyön befejeződött az egészségügyi alkalmazottak oltáskampánya, szerdán beadták az utolsó emlékeztető oltásokat is, így bezárták a kórházban berendezett oltóközpontot, tájékoztatott András Nagy Róbert. Hozzátette: december óta a sepsiszentgyörgyi kórházban összesen 719 személyt immunizáltak, de csak egy részük a kórház egészségügyi dolgozói, hiszen ott oltották a mentősöket, családorvosokat és asszisztenseiket, fogorvosokat, patikusokat, a közegészségügyi igazgatóság alkalmazottait. A sepsiszentgyörgyi sürgősségi kórház orvosainak és asszisztenseinek mintegy 40 százaléka igényelte a védőoltást, ám vannak többen, akik nemrég estek át a betegségen így kialakult esetükben a védettség, ezért még nem kérték a vakcinát.

Több millió lejes beruházással erősítik a koronavírus fertőzöttek ellátását

A sepsiszentgyörgyi sürgősségi kórház mintegy 13 millió lejes pályázati összeget nyert az Európai Unió Nagy Infrastruktúra Operatív Programjában (POIM) a koronavírus fertőzöttek kezelésének segítésére. András Nagy Róbert szerint az összegből védőfelszereléseket és orvosi műszereket vásárolnak többek között az intenzív terápiás osztályra. Beszereznek lélegeztetőgépeket, mobil röntgen gépet, echográfot és laringoszkópokat.

Rosu Mátyás orvos igazgató hozzátette: tavaly júniusban nyújtották be a pályázatot és most kezdték látni a beruházás végét, hiszen közbeszerzést hirdettek az eszközökre, a nyertes beszállítókat nemrégiben sikerült kiválasztani, következik a szerződéskötés és a megrendelt eszközök és védőfelszerelések leszállítása.

Kapcsolódók

banner_33n1iUxf_maltai-970x250.gif
banner_jpL2NADm_maltai-300x250.gif

Kimaradt?