Vetró András és Deák Gyula kapta a Háromszék Kultúrájáért Díjat

A magyar kultúra napja alkalmával 10. alkalommal adták át a Háromszék Kultúrájáért Díjat. Kovászna Megye Tanácsa és a Kovászna Megyei Művelődési Központ a sepsiszentgyörgyi református vártemplomban az 50 éves Vox Humana kamarakórus koncertjével ünnepelte nemzeti imánk, a Himnusz keltezésének napját. Tamás Sándor háromszéki tanácselnök rámutatott: idén rendhagyó módon két díjat adnak át.

Posztumusz díj Deák Gyulának, a Háromszék Táncegyüttes vezetőjének

Deák Gyula, a Háromszék Táncegyüttes nemrég elhunyt vezetőjének szellemi hagyatéka, intézményvezetői tanítása itt marad velünk, mutatja az utat, fogalmazta meg a díjátadón Tamás Sándor. A háromszéki önkormányzat elnöke kifejtette: „Deák Gyula Levente, a Háromszék Táncegyüttes nemrég elhunyt vezetőjének életpályája a tanúságtétel arra, hogy a kitartó építkezés, a művészi meg nem alkuvás, a hagyomány és megújulás szinergiája, a tehetségek felkarolása és a keretek megteremtése együttesen hozhatta létre azt a csodát, amit ma Háromszék Táncegyüttesnek nevezünk”.

Fotók: Kocsis B. János

„Deák Gyula személyében nemcsak a Háromszék Táncegyüttes vezetőjét veszítettük el, hanem az erdélyi táncházmozgalom, népzenei és néptáncélet fáradhatatlan és mindenre figyelő szervezőjét is. A kolozsvári táncháztól kezdve az utolsó pillanatig a kultúra, a népzene, néptánc, a művészet területén tevékenykedett, szervezett, létrehozott és így alkotott” – Könczei Árpád zeneszerző-koreográfus gondolatait Imreh István tolmácsolta a jelenlevőknek. A posztumusz díjat Deák Gyula özvegye, Péterffy Csilla vette át.

Vetró András szobrászművészt a vizuális műveltségünk megalapozásáért díjazták

A Háromszék Kultúrájáért Díjat minden évben a Kovászna megyei kulturális intézmények által benyújtott javaslatok alapján ítélik oda: az idei díjazott a kézdivásárhelyi Vetró András szobrászművész, tanár, aki kulturális identitásunk megerősítéséért és vizuális műveltségünk megalapozásáért végzett több évtizedes munkájáért vehette át a kitüntetést.

Egykori tanárát méltatva Varga Mihály, a Székely Nemzeti Múzeum igazgatója felidézte, hogy Vetró András Temesváron született 1948. október 14-én Vetró Artúr szobrászművész és Somló Mária orvos egyetlen fiaként. A Ion Andreescu Képzőművészeti Főiskola szobrászati szakán szerzett diplomát 1973-ban. Azóta Kézdivásárhelyen él és alkot. „A szakmai felkészültségen és a tanári kvalitásuk mellett fiatalos mentalitást és új attitűdöt hoztak magukkal a nagyvárosból, ami nekünk, diákoknak nagyon tetszett. Megjött egy fiatal tanárházaspár, aki a szó igaz értelmében vagány volt, nagyvonalú, közvetlen. Lestük minden szavukat, gesztusukat, mert nemcsak munkásságukkal, hanem életvitelükkel is jó példát adtak” – fogalmazta meg Vargha Mihály képzőművész.

Tamás Sándor tanácselnök szerint a szobrászművész „nem a szó hagyományos értelmében intézményvezető, mégis önmagában egy intézmény és fontos szerepet tölt be a kézdivásárhelyi művészeti oktatásban, a város és a művészeti életében. Olyan tanítómesterünk – én magam is a diákja voltam – aki nagy hatással volt ránk, szárnyainkat bontogató kamaszokra. Derűs nyugodtságával, már a puszta jelenlétével is életleckéket adott, egyengette látásmódunkat”.

Alkotóink táplálják Székelyföld kulturális életerejét

A magyar kultúra napja kiváló alkalom megköszönni művészeink, alkotóink munkáját, jelenlétét, hiszen ők tehetségükkel táplálják, alakítják közösségünk életerejét” – hangsúlyozta Tamás Sándor. A Háromszék Kultúrájáért Díjjal olyan személyiségeket tüntetnek ki, akik több évtizeden keresztül meghatározták a térség kulturális életét, akiknek tevékenysége túlmutat a szakmájukon, hivatástudatukkal, kitartó munkájukkal egész közösségüket szolgálták.

Az életműdíjat elsőként Szilágyi Zsolt nemzetközi hírű tenor kapta meg, majd Gazda József művészettörténész, író következett. 2015-ben a képzőművész Kosztándi házaspárnak ítélték oda a kitüntetést, majd Egyed Ákos történészprofesszor vehette át. Țânțar Niculina szociológus, majd Haszmann Pál helytörténész után Nemes Levente színművész több évtizedes tevékenységét ismerték el, 2020-ban Albert Ernő néprajzkutató, a Székely Mikó Kollégium volt igazgatója, tavaly pedig Gazda Klára egyetemi tanár, szintén néprajzkutató kapta az elismerést.

Az idei ünnepség felemelő hangulatáról a félévszázados Vox Humana kamarakórus gondoskodott. Az 1972-ben, fiatal sepsiszentgyörgyi zenetanárok által alapított kórust 2013-ig Szilágyi Zsolt tenor vezette, több mint két tucat európai nagyvárosban léptek fel Isztambultól Brüsszelig, Nápolytól Vilniusig, számos szakmai megmérettetés első helyezettjeiként értéket őriznek és közvetítenek.

Kapcsolódók

Kimaradt?