Bánffy Farkast díjazták, Torockó örökségét ünnepelték Nagyenyeden

Torockó öröksége volt a témája a Fehér megyei RMDSZ magyar kultúra napi eseményének, amelyet csütörtökön szerveztek meg a nagyenyedi Bethlen Gábor Kollégium dísztermében.

A Fehér megyei RMDSZ minden évben kiemelt figyelmet szentel az eseménynek és különböző partnerek bevonásával egy bizonyos témát vagy települést mutat be. 2022-ben a választás Torockóra esett, amelynek páratlan kulturális értékeit a Szilas Egyesület közreműködésével tárták a nagyközönség elé.

Torockó épített öröksége 2017 márciusától kiemelkedő nemzeti érték, 2017 júniusától pedig hivatalosan is hungarikum. Az elmúlt években a Székelykő alatti település, annak népviselete, néptáncai, évszázados hagyományai nagy sikerrel mutatkoztak be erdélyi és anyaországi rendezvényeken egyaránt. Legutóbb, két hónappal ezelőtt, a fővárosi Magyarság Házában mutatkozott be Torockó, az élő hungarikum. A rendezvény háziasszonya Fogarasi Antónia, a Szilas Egyesület elnöke volt.Fotók: Lőrincz Helga nagyenyedi alpolgármester Facebook-oldala

A nagyszámú közönséget a főszervező, Lőrincz Helga üdvözölte, aki felhívta a figyelmet arra, hogy „..addig vagyunk magyarok, amíg őrizzük kultúránkat, hagyományainkat, anyanyelvünket”. Nagyenyed alpolgármestere elmondta: nagyon fontos odafigyelni azokra, akik a magyar kultúráért sokat áldoznak, ezért minden évben a magyar kultúra napján elismerésben részesítik ezeket a személyeket. A magyar identitásőrzés és hagyományápolás nagymestere díjat idén Bánffy Farkas vehette át, akit Sipos Ferenc, a magyarlapádi Ethnika Kulturális Alapítvány elnöke méltatott.

Köszöntőjében Deák-Székely Szilárd Levente, Torockó község polgármestere azokra az irodalmi, történelmi és természetrajzi forrásokra utalt, amelyek bemutatják az egykori bányavárost, majd kiemelte: „Torockó az egész Kárpát-medence ékes gyöngyszeme, épített örökség kategóriában az egyetlen hungarikum.  A falu egy élő múzeum, és a hangsúly itt az élőn van, hiszen páratlan örökségüket a torockóiak példásan ápolják. Az, hogy meddig marad meg élőnek az itteni kincs, az a gyermekvállaláson múlik”.

Csécs Márton esperes, Torockó unitárius lelkésze, Torockó, Erdély gyöngyszeme címmel rövid előadást tartott, felsorolva mindazon értékeket, amelyek egyedülállóvá teszik a települést. A lelkész méltatta a közösséget, amelynek tagjai „vasércből valók”, név szerint kiemelt néhány személyt és intézményt, például a Duna-Házat, legvégül az összetartás fontosságát hangsúlyozta.

Ezt követően torockói viseletbemutató következett, magyarlapádi népzenés kísérettel, moderátor Lassel Ágnes volt, a Torockói Néprajzi Múzeum igazgatója. Az előadásokat a helyi Sebes Pál Általános Iskola diákjainak szavalatai valamint két magyarlapádi lány népdal előadása tették fennköltebbé. Az autentikus torockói népszokások közül a farsangtemetés és a karácsonyi betlehemezés  egy-egy részletét elevenítették fel a színpadon. Az est az úgynevezett Csűrdöngölővel, a Szilas Néptánccsoport és meghívottjainak közös bemutatójával ért véget. Közreműködött és a jó hangulatról gondoskodott a  magyarlapádi Csegely zenekar. A műsor végén a híres torockói gasztronómiából is „édes ízelítőt”, azaz somodi kalácsot kaphatott a közönség.

A tartalmas kikapcsolódást nyújtó esemény főszervezője a Fehér Megyei RMDSZ, társszervezői pedig a Dr. Brendus Gyula Egyesület, a Szilas Egyesület, a Duna-Ház és az RMDSZ Országos Nőszervezete voltak. A rendezvényt a Bethlen Gábor Alap és az RMDSZ Fehér megyei Nőszervezete támogatták.

16/9 vagy 1920x1080
CSAK SAJÁT

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?