Bemutatják a százkötetes Székely Könyvtár sorozat utolsó részeit

A százkötetes Székely Könyvtár, a Székelyföldhöz kötődő klasszikus és kortárs írók műveit tartalmazó sorozat legújabb, 96-100+ köteteit ismerheti meg a nagyközönség a Kájoni János Megyei Könyvtár előadótermében pénteken.

A magyar kultúra napjához kapcsolódóan, a Hon a hazában című Hargita megyei programsorozat részeként szervez könyvbemutatót a Hargita Kiadóhivatal és a Kájoni János Megyei Könyvtár. A pénteken délután 17 órakor kezdődő találkozón Zsidó Ferenc, a Székelyföld folyóirat főszerkesztője, Lövétei Lázár László a Székely Könyvtár sorozat szerkesztője és Mirk Szidónia-Kata szerkesztő a következő köteteket mutatják be: 96. Benkő József: Transsilvania specialis (A székelyek földje); 97. Földi István: Századelő az udvartereken; 98. Gazda József: A XX. század, ahogy megéltük; 99. Király László: Kék farkasok; 100. Egyed Emese: Válogatott versek; 100+. Siklódy Ferenc: Könyvjegyek II.

A 100+ kötettel kiteljesedett a Székely Könyvtár könyvsorozat, amelyet Ferenczes István költő, a Székelyföld folyóirat alapító főszerkesztője kezdeményezett, és Hargita Megye Tanácsa és a Hargita Kiadóhivatal indított el a Hargita Gyöngye Rt. támogatásával. Az elmúlt tíz évben megjelent száz kötetben a székely–magyar írott kultúra legfontosabb szerzőit, műveit, a székely írásbeliség minden korszakát igyekeztek lefedni a szerkesztők a válogatással. A sorozat minden kötetéhez ex libris tartozik, ezek Siklódy Ferenc grafikus munkái.

Szintén a magyar kultúra napi programsorozat része Kisné Portik Irén néprajzkutató Az úrihímzés helye a nemzeti értéktárban című kötetének bemutatója. A Gyergyószentmiklóson élő néprajzkutató évtizedek óta fáradhatatlanul gyűjti, őrzi és továbbadja a páratlanul gazdag népi motívumkincset. A Gránátalma Egyesület vezetőjeként oktatja is az úrihímzés és a népi hímzések technikáját a Kárpát-medencében megőrzött eredeti minták alapján. A szerzővel Böjte Andrea Mária beszélget a Kájoni János Megyei Könyvtár előadótemében január 25-én, kedden délután 17 órakor.

16/9 vagy 1920x1080
CSAK SAJÁT

Kapcsolódók

Kimaradt?