Változatos programsorozattal ünneplik Háromszéken a magyar kultúra napját

Gazdag zenei, irodalmi, színházi, film- és képzőművészeti kínálatból választhat a következő napokban a kultúrafogyasztó háromszéki közönség. Kovászna megye minden művelődési intézménye kínál valamilyen programot a magyar kultúra napja alkalmából.

Koncertekkel indítanak

Sepsiszentgyörgyön az önkormányzat és a Kónya Ádám Művelődési Ház csütörtöktől kezdődően háromnapos rendezvénysorozatot szervez, amelynek részeként két különleges koncertre is sor kerül. Az események sorát csütörtökön este 8 órától Koszika és a Swing à la Django koncertje nyitja a színház nagytermében. Koszorus Krisztina „Koszika” a Swing à la Djangó zenekarral 2022-ben találkozott először és született pár daluk, amelyet a sepsiszentgyörgyi közönség premierként fog hallani. Ezt követően pénteken este 8 órától ugyancsak a színház nagytermében a rétyi Kováts András Ifjúsági Fúvószenekar ad ünnepi koncertet.Koszorus Krisztina „Koszika” és a Swing à la Djangó

Irodalom, film, képzőművészeti előadás és Kós Károly körút

Ugyancsak pénteken este 7 órától Máthé Kriszta az Apróka eszponkák szerzőjének író-olvasó találkozójára kerül sor a Szimplában. A szerző, maga is egy eszponka, azaz összetartó kapocs közöttünk és a moldvai csángók között, tiszteletbeli nagykövete ennek a meseszerű világnak. Az idei magyar kultúra napja rendezvénysorozat kiemelt projektje a nagy népszerűségnek örvendő Sepsi Kalandvonathoz kapcsolódik. A kisvonat szombaton, január 22-én Kós Károly körúttal örvendezteti meg a sepsiszentgyörgyieket. A járat a Kónya Ádám Művelődési Ház elől indul és körbejárja Sepsiszentgyörgyön a Kós Károly által tervezett épületeket. A három különleges körútra szombaton kerül sor, óránkénti indulással, 12 órától.           

Mindezek mellett a sepsiszentgyörgyi Művész Moziban szombaton 17 órától vetítik Vörös T. Balázs és Tőkés Csaba Zsolt Hármasfonat – Tánccal átszőtt életek című dokumentumfilmjét. Ezt megelőzően sor kerül a Kincsmag című rövidfilm bemutatására is, melyet ugyanezen alkotók célzottan a magyar kultúra napjára készítettek. A vetítést közönségtalálkozó követi 18 órától a film szereplőivel. A Művész Mozi a teljes hétvégére Magyar Filmnapokkal készül.

A sepsiszentgyörgyi Bod Péter Megyei Könyvtár Gábor Áron-termében csütörtökön este 6 órától kerül sor Jánó Mihály művészettörténész Barabás Miklós és Gyárfás Jenő háromszéki festőművészek műhelytitkaiból című, vetített képes előadására. A sepsiszentgyörgyi könyvtár Háromszéki TÉT-estek (Tudás – Élmény – Tapasztalat) című sorozatába illeszkedő rendezvényén az előadó a két székely festő életművében fellelhető, rejtett vagy kevésbé ismert jelképekről beszél. A Gábor Áron-terem előterében látható lesz a Barabás Miklós életpályáját és szakmai útját bemutató pannókiállítás. Közreműködnek: Filip Ignác (fuvola) és Filip Zsombor (klasszikus gitár).

Irodalmi karaván Juhász Annával

A magyar kultúra napi programsorozat részeként január 25-én, kedden 18 órától olyan irodalmi karavánra kerül sor a Kónya Ádám Művelődési Ház előadótermében, amely egyszerre tanít, ismeretet és élményt biztosít a közönség számára. Az esemény házigazdája Juhász Anna irodalmár, aki Tamási Áron, Pilinszky János, Dsida Jenő és Nemes Nagy Ágnes életműveihez kapcsolódó rendhagyó irodalomórákat tart. Az est meghívott vendégei a Térey-ösztöndíjas és Magyarország Babérkoszorúja-díjas író, Bartis Attila, valamint a Csíkszeredában született Jászai Mari díjjal kitüntetett Bogdán Zsolt színművész.Juhász Anna irodalmár, az Irodalmi Karaván keretében megszervezett Szalon-estek moderátora

Kiállítás és színházi előadás Örkény István tiszteletére

A sepsiszentgyörgyi Tamási Áron Színház és a Liszt Intézet sepsiszentgyörgyi fiókjának szervezésében szombaton, január 22-én szabadtéri kiállításra kerül sor a város főterén, a színház előtt. Idén áprilisban lesz Örkény István születésének 110 éves évfordulója, így a Magyar Kultúra Napja alkalmából kiállítással és előadással a Kossuth- és kétszeres József Attila-díjas magyar író, a világirodalmi rangú magyar groteszk próza és dráma megteremtője előtt tisztelegnek.

A főtéren, a Tamási Áron Színház előtt több napon át látható kiállítás címe „Tóték Székelyföldön”.

Szombaton az Örkény darabjából 1969-ben Fábri Zoltán által rendezett Isten hozta, őrnagy úr! című legendás film hanganyagát hallhatják az érdeklődők. A kiállításon a darab székelyföldi bemutatói mellett az 1967 februárjában tartott ősbemutatóról is találnak információs anyagot. Ugyancsak szombaton este 7 órától a Bocsárdi László által rendezett Tóték című előadást játssza a Tamási Áron Színház társulata a nagyteremben.Próbafotó a Tóték című előadáson | fotó: Barabás Zsolt

Háromszék kultúrájáért díj átadása és koncert a Vártemplomban

A magyar kultúra napja alkalmából a Kovászna Megyei Művelődési Központ és a háromszéki önkormányzat szombaton 17 órától ünnepi műsort szervez a Sepsiszentgyörgyi Református Vártemplomban. A rendezvényen fellép az idén 50 éves, Európa legrangosabb kórusversenyein is megmérettetett Vox Humana Kamarakórus. Az 1972-ben, fiatal sepsiszentgyörgyi zenetanárok által alapított kórust 2013-ig Szilágyi Zsolt vezette, majd fia, Szilágyi Zsolt Herbert vette át a stafétát. A kórus ezidáig mintegy két tucat európai nagyvárosban koncertezett Isztambultól Brüsszelig, Nápolytól Vilniusig. 

Az esemény alkalmat teremt a Művelődési Központ által 2013-ban alapított Háromszék kultúrájáért díj átadására, amellyel a háromszéki kultúra területén kifejtett több évtizedes kiemelkedő tevékenységet ismerik el.

16/9 vagy 1920x1080
CSAK SAJÁT

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?