Közegészségügyi Igazgatóság: Háromszéken divat az oltatlanság

A vakcina mellékhatásai a beoltottak mindössze 0,034 százalékánál jelentkeztek.

A Kovászna megyei Közegészségügyi Igazgatóság (DSP) elemzése szerint az elmúlt évben a megye oltóközpontjaiban összesen 107 891 adag koronavírus elleni oltást adtak be, s csupán 37 személy esetében jelentkezett enyhe vagy közepes erősségű mellékhatás. Ez elhanyagolható, 0,034 százalékos arány. A DSP elemzésében arra is rámutatnak, hogy Háromszék jelenleg is az ország legkevésbé beoltott megyéi közé tartozik. Az illetékes hatóságok minden erőfeszítése ellenére sem sikerül meggyőzni a lakosság egy részét a koronavírus elleni oltás fontosságáról.Kevés háromszéki oltatta be magát / Fotó: MTI

A Kovászna megyei Közegészségügyi Igazgatóság emlékeztet, hogy tavaly év elején „nagy erőkkel” indult az oltáskampány ám pár nap alatt kiderült, hogy a Háromszéki oltóközpontokban oltakozók többsége nem helybéli, hanem a szomszédos Brassóból érkezett. Mivel nagy számban voltak szabad helyek, érkeztek Bukarestből, sőt még Konstanca megyéből is regisztráltak oltakozók.

Ez a jelenség viszont torzítja a háromszéki átoltottság arányait, hiszen viszonylag nagy számú oltóanyagot használtak fel Kovászna megyében ám alacsony a helyi lakosság oltottságának aránya. Az elemzés szerint decemberben a megyében alig 30,09 százalékos volt a lakosság átoltottsága, ami mindössze 1 százalékkal több mint az utolsó helyen lévő Suceava megyében volt.

A Közegészségügyi Igazgatóság elemzése az alacsony oltakozási hajlandóságot a félreinformáltsággal magyarázza. Rámutatnak, hogy Háromszéken nagyon alacsony a társadalmi felelősségvállalás szintje. A jelentés megállapítja, hogy Kovászna megyében divat a be nem oltottság, olyan mintha bátor tett lenne a vakcina visszautasítása. A térségben reflexszerűen utasítanak vissza mindent ami kötelező, vagy javallott. E tekintetben a legtöbb kárt az álhíreket terjesztő közösségi média okozta, áll az elemzésben.

Kapcsolódók

Kimaradt?