Háromszéken az egészségügyben dolgozók egyharmada kérte a védőoltást

Háromszéken az egészségügyi alkalmazottak és szociális szférában dolgozók egyharmada kérte és kapta meg az ingyenes koronavírus elleni vakcinát tájékoztatott Ágoston László, a Kovászna Megyei Közegészségügyi Igazgatóság (DSP) vezetője.

Ágoston szerint év eleje óta 731, egészségügyben vagy szociális területen dolgozó alkalmazott kapta meg a vakcinát. Az oltási kampány első szakasza február elsejéig tart. A második szakasz pedig január 15-től, péntektől indul, amikortól az időseket és krónikus betegeket oltják, illetve azokat az alkalmazottakat, akik tevékenységükből kifolyólag veszélyeztetettek. Előzetes felmérések szerint Kovászna megyében a második szakaszban 2500-3000 személy igényli az vakcinát.

Sepsiszentgyörgyön 364 személy kapta meg a koronavírus elleni védőoltást. A megyei sürgősségi kórházban berendezett oltóközpontban adják be a vakcinát az összes sepsiszentgyörgyi egészségügyi alkalmazottnak, így a kórház személyzetének, a családorvosoknak és asszisztenseiknek, a mentőszolgálat, vérközpont dolgozóinak, fogorvosoknak és gyógyszerészeknek is. Január 4. és január 13. között beoltott 364 személy több mint 60 százaléka orvos vagy egészségügyi asszisztens.

A háromszéki megyeszékhelyen eddig 111 orvos ( 30,5 százalék), 110 asszisztens (30,2 százalék), 28 gyógyszerész (7,7 százalék), 25 adminisztratív személyzet ( 6,8 százalék), 36 egészségügyi kisegítő személyzet (9,9 százalék), 4 mentős (1,01 százalék), 42 személy (11,5 százalék) a katasztrófavédelmi felügyelőségtől, valamint 6 személy (1,64 százalék) a DSP-től volt beoltva koronavírus ellen.

András Nagy Róbert, a sepsiszentgyörgyi kórház igazgatója korábban kifejtette: arra számítanak, hogy ahogyan nő a beoltottak száma, megnő az igénylések száma is, hiszen ha az emberek látják, hogy semmi bajuk azoknak, akik megkapták a vakcinát, akkor bátrabbak lesznek.

Tamás Sándor megyei tanácselnök szerint, mivel jók a reakciók, folyamatos az igénylés. „Bízom benne, hogy egyre többen fogják kérni, hiszen csak a magas átoltottsági arány vezet el a járvány felszámolásához” – fogalmazott a tanácselnök.

A második szakaszban nyolc oltóközpontban oltják a háromszékieket

A január 15-én, pénteken kezdődő második oltási szakaszban a 65 év felettiek, kortól függetlenül a krónikus betegségekben szenvedők, a belügyi és védelmi minisztérium dolgozói, az állami intézmények, minisztériumok, a parlament, a kormány és elnöki hivatal személyzete, illetve az oktatási rendszerben és bölcsődékben dolgozók kapják meg a vakcinát. Ugyanekkor a magánszektor kulcsfontosságú ágazataiban dolgozók igényelhetik a védőoltást, így az élelmiszeriparban dolgozók, a közmű szolgáltatók alkalmazottai, az energiaszolgáltatók, gyógyszergyártók, szállítási ágazat dolgozói, az egyházi személyzet, a posták és futárszolgálatok személyzete és a sajtó munkatársai, akik a megfertőződés fokozott kockázatával járó tevékenységet végeznek.

Előzetes felmérések szerint Háromszéken a második szakaszban 2500-3000 személy igényli az vakcinát. Kovászna megyében nyolc oltóközpontot jelöltek ki, ezeket a háromszéki városokban rendezték be. Ez szerint Sepsiszentgyörgyön két oltási központ működik a Szociális Igazgatóság Dália utcai ingatlanában, az egykori bölcsőde helyszínén és a városi strand épületében. Ha szükség van rá, Sepsiszentgyörgyön egy harmadik oltási központot is előkészítenek, szükség esetén használni lehet erre a célra a Vadász utcai sportcsarnokot is. Kézdivásárhelyen egy központ van a városi sportcsarnokban. Kovászna városban két oltóközpontot létesítenek, egyet a városi művelődési házban és egyet a szívkórházban. Baróton a Kossuth Lajos utcai sportközpont-, míg Bodzafordulón a városi kórházban és a bredéti kultúrházban.

A január 15-én, pénteken kezdődő második fázisban az oltásra jogosultak többsége a munkaadójánál, intézményi vagy vállalati szinten kell előjegyeztesse magát oltásra. Regisztrálni január 15-től a https://programare.vaccinare-covid.gov.ro oldalon vagy a 021/41467-es telefonszámon lehet, de a családorvosoknál is fel lehet iratkozni, ezt csak az idősek és a krónikus betegek esetében javasolják. Mint ismert a koronavírus elleni oltás nem kötelező, ám aki igényli annak ingyenes

(Címlapkép: Kocsis B. János)

Kimaradt?