Sepsiszentgyörgyi kórházigazgató: az oltottak számával nő az oltásigénylések száma is

Sepsiszentgyörgyön hétfőtől szerdáig 145 egészségügyi alkalmazott kapta meg a koronavírus elleni védőoltást, csütörtökön további 45-en kapják meg a vakcinát, számolt be András Nagy Róbert, a sepsiszentgyörgyi sürgősségi kórház igazgatója.

A menedzser közlése szerint a kórház egyik osztályán berendezett oltóközpontban adják be a vakcinát az összes sepsiszentgyörgyi egészségügyi alkalmazottnak, így a kórház személyzetének, a családorvosoknak és asszisztenseiknek, a mentőszolgálat, vérközpont dolgozóinak, fogorvosoknak és gyógyszerészeknek is. Az eddig beoltottak között 48-an orvosok, 68-an egészségügyi asszisztensek és 29-en egészségügyi kisegítő vagy adminisztratív személyzet tagjai.

Fotók: Kocsis B. János

Rosu Mátyás orvosigazgató szerint igénylés alapján folyamatos a vakcinaellátás, a sepsiszentgyörgyi kórházban állandó felügyelet alatt lévő hűtőszekrényben öt napig tudják tárolni az oltóanyagot, amelyet megnyitása után 6 órán belül be kell adni. Rosu Mátyás hozzátette: az eddig beoltottak közül senkinek nem volt allergiás reakciója, néhányan enyhe fájdalomra panaszkodnak az oltás helyén.

Mint arról beszámoltunk, Háromszéken egyelőre alacsony az egészségügyi személyzet oltási hajlandósága. Lapunk érdeklődésére András Nagy Róbert igazgató elmondta: a sepsiszentgyörgyi kórház alkalmazottainak mintegy 30 százaléka már megfertőződött koronavírussal, átesett a betegségen, és kialakult náluk a természetes immunitás, ezért ők egyelőre nem igénylik az oltást.

Rosu Mátyás orvosigazgató hozzátette: ő maga októberben fertőződött meg koronavírussal, így feltehetően legalább fél évig immunitást szerzett, ezért idén márciusban szeretné beadatni magának a védőoltást. Hozzátette: azt javasolja azoknak az egészségügyi alkalmazottaknak, akik több mint fél éve fertőződtek meg és estek át a betegségen, hogy most már indokolt kérvényezniük a vakcina beadását.

András Nagy Róbert közlése szerint arra számítanak, hogy ahogyan növekedik a beoltottak száma, megnő az igénylések száma is, hiszen ha az emberek látják, hogy semmi bajuk azoknak, akik megkapták a vakcinát, akkor bátrabbak lesznek.

Kimaradt?