A háromszéki egészségügyben alacsony az oltás iránti igény

A háromszéki egészségügyi alkalmazottak körében alacsony a koronavírus oltás iránti hajlandóság.

Az igénylisták összesítése alapján hozzávetőleg 500 egészségügyi alkalmazott igényli a vakcinát, mondta el a Maszol érdeklődésére Ágoston László. A Kovászna megyei Közegészségügyi Igazgatóság vezetője szerint a Pfizer vakcina december 30-án érkezik meg a brassói regionális központba, onnan fogják - az igénylések függvényében - szétosztani az oltásokat a környékbeli megyéknek.

Az igazgató szerint mindez pontos szervezést igényel mivel az oltóanyag 975 darabos csomagolásban érkezik hűtődobozban és fontos, hogy amint egy ilyen dobozt felnyitnak az összes oltást rövid idő alatt be is adják, hogy az ne menjen kárba. A háromszéki egészségügyi alkalmazottakat várhatóan január 4-től kezdik el beoltani koronavírus ellen. Első körben a kórházak egészségügyi személyzete, a mentőszolgálat és vérközpont dolgozói, a családorvosi kabinetek személyzete, a fogorvosok és gyógyszertárak személyzete kaphatják meg az oltást igény szerint, tájékoztatott Ágoston László.

András Nagy Róbert | A szerző felvételeiA sepsiszentgyörgyi kórház mintegy 900 alkalmazottjából csupán 112-en igénylik első körben a koronavírus elleni védőoltást, tájékoztatta a Maszolt András Nagy Róbert. A Kovászna megyei sürgősségi kórház menedzsere elmondta: legújabb felmérésük szerint a kórház egészségügyi személyzetének mintegy 12 százaléka jelezte, hogy meg szeretné kapni az oltást. A kórházigazgató szerint meglepetésre a számuk csökkent, hiszen néhány héttel ezelőtt még 258-an jelezték azt, hogy be szeretnék adatni a vakcinát.

András Nagy Róbert szerint a sepsiszentgyörgyi kórház egészségügyi személyzetének átlag életkora kevesebb mint 40 év, így a fiatalok abban bíznak, hogy immunrendszerük oltás nélkül is megküzd a fertőzéssel, másrészt meg sokan vannak, akik korábban megfertőződtek koronavírussal, átestek a betegségen és úgy ítélik meg, hogy az egy ideig védettséget biztosít számukra. Visszajelzések szerint vannak akiket a Pfizer- oltás egyes ellenjavallatai tántorítanak el, így a terhes asszonyok, vagy szoptatós anyák, illetve az allergiások, vérzékenyek és valamilyen immunbetegséggel küzdők mondtak le az oltás lehetőségéről.

Ágoston László érdeklődésünkre elmondta: az egészségügyi személyzet egy következő körben is igényelheti az oltást, ennek feltétele, hogy gyűljenek össze annyian a térségben, hogy egy 975 adagot tartalmazó dobozt úgy tudjanak felnyitni, hogy ne legyen veszteség.    

Kapcsolódók

banner_33n1iUxf_maltai-970x250.gif
banner_jpL2NADm_maltai-300x250.gif

Kimaradt?