banner_phBMMWg3_970x250_Mol_HU.jpg
banner_6stHcYKY_300x250_Mol_HU.jpg

Soós Zoltán a Recorder-ügyről: átvilágítjuk az elmúlt öt év alkalmazásait

Kezdeményezni fogja az elmúlt öt év alkalmazásainak felülvizsgálatát a marosvásárhelyi városházán Soós Zoltán polgármester, aki az Erdélyi Magyar Televízió szerdai esti 24plusz című műsorában beszélt a közintézményeknél politikai alapon történt alkalmazásokról, amire a napokban derült fény.

A polgármester arra a vádra is reagált, amely szerint az új adminisztráció semmiben sem különbözik a régi városvezetéstől.

„A Florea-rezsimben (Dorin Florea volt polgármester, aki húsz évi irányította a várost – szerk. megj.) soha semmilyen cirkusz nem lett megbüntetve, minden DNA-s ügyet a szőnyeg alá söpörtek azóta is, és semminek nem lett következménye. Én első perctől kezdve elmondtam a kollégáknak, hogy aki hibázik, annak vállalnia kell a következményeit, és pontosan azt nem szeretnénk, hogy ilyesmi megismétlődjön, úgyhogy sajnálatos, de a két kollégától meg kellett váljunk, mert nem lehet elfogadni ilyen jellegű hibákat, és nem is akarunk ilyenek szőnyeg alá seperni” – nyilatkozta.Soós Zoltán az ETV-ben | Fotó: ETV

Soós Zoltán azt is kifejtette, hogy a jövő héten megkezdik az önkormányzatnál az elmúlt öt év alkalmazásait átvilágítását, hogy „lássuk, hol is történt a hiba”, kik vettek fel alkalmatlan embereket, „akikkel ma kínlódás néha dolgozni”. A polgármester hangsúlyozta, hogy együttműködnek a korrupcióellenes ügyészséggel (DNA) az ügy kivizsgálásában.

A polgármester arra a vádra is reagált, amely szerint az új adminisztráció semmiben sem különbözik a régi városvezetéstől. „Mi zavarja a legjobban a régi vezetést? Az, hogy kompetens emberek kerülnek tisztségbe, akik a város dolgait előre viszik. Természetesen a korrupcióellenes ügyészségnek jogában és kötelességében áll vizsgálódni, állunk is elébe ennek, minden dokumentumot előkészítettünk, átadtunk, hogy végezzék el a munkájukat, de ugyanakkor azt fogjuk kérni, hogy kivizsgálást indítsunk az azelőtti négy év alkalmazásaival kapcsolatban is, hogy tudjunk egy mérleget vonni, hiszen ez így tisztességes mindannyiunk számára” – mondta az ETV-ben Soós Zoltán.

A Recorder oknyomozó újságírói hangfelvételekhez jutottak, amelyekben a polgármester két tanácsosa politikai személyiségek alkalmazását követeli a helyi közigazgatás különböző beosztásaira. Ionela Ciotlăuș és Marius Libeg felkereste Andreia Morarut, a Marosvásárhelyi Szociális Igazgatóság ügyvezetőjét annak érdekében, hogy alkalmazzák Dragoș Bardoșit, a Szociáldemokrata Párt tagját. A két tanácsadó a hangfelvételen kijelentette, Bardoșit minél magasabb pozícióba kell felvenni. Később igyekeztek az állásra való jelentkezés feltételeit is úgy módosítani, hogy az megfelelő legyen a szóban forgó személy számára, azaz teljesítse az állásra való jelentkezés feltételeit. Soós Zoltán utóbb a közösségi oldalán elfogadhatatlannak nevezte a történteket, és azt írta, hogy a tanácsadóktól megválik az önkormányzat.

16/9 vagy 1920x1080
CSAK SAJÁT

Kapcsolódók

Kimaradt?