Szilágyi V. Zoltán grafikusművész, Balázs Béla-díjas filmrendező kiállítása nyílik meg Sepsiszentgyörgyön

Az erdélyi származású, jelenleg Kecskeméten élő Szilágyi V. Zoltán grafikus, rajzfilmrendező Bukarestben kezdte pályáját, ahol nemzetközi szinten elismert animációkat alkotott, 1987 óta pedig Magyarországon él. Életművét az Erdélyi Művészeti Központ (EMűK) mutatja be, lánya, Szilágyi Róza Tekla közreműködésével, az alkotó jelenlétében.

Április 1-én, pénteken 18 órakor nyílik Szilágyi V. Zoltán grafikusművész és rajzfilmrendező kiállítása a sepsiszentgyörgyi székhelyű Erdélyi Művészeti Központ földszinti kiállítóterében. Házigazdaként dr. Bordás Beáta művészettörténész, az Erdélyi Művészeti Központ vezetője mond köszöntőt, majd a tárlatot a grafikus és rajzfilmrendező lánya, Szilágyi Róza Tekla, művészeti író, a kiállítás kurátora nyitja meg. Az esemény előestéjén, 2022. március 31-én, csütörtökön, 17 órától, a Művész Mozi Fellini-termében levetítik A világlátott egérke című, Kányádi Sándor meséjét vászonra vivő, gyerekfilm-sorozat néhány részét, illetve az alkotó által írt és rendezett szerzői rövidfilmeket, majd Szilágyi V. Zoltánnal az EMűK munkatársa, Száraz Anna beszélget.Ima, 1987, színes ceruzarajz, 525 × 715 mm

A Szilágyi V. Zoltán (szül. 1951, Kékes) erdélyi származású, jelenleg Kecskeméten élő grafikusművész, Balázs Béla-díjas filmrendező. 1976-ban a kolozsvári Ion Andreescu Képzőművészeti Főiskola grafika szakán diplomázott. 1976–85 között a bukaresti Animafilm Rajzfilmstúdióban rendező és tervező munkakörben dolgozott. Közben a bukaresti I. L. Caragiale Színház- és Filmművészeti Főiskola rajzfilmrendező szakán tanult, itt 1986-ban  végzett. Romániában több sorozatfilm, díszlettervezés, figuratervezés, filmgrafika után írt és rendezett három szerzői animációs filmet, az 1980-as Gordiuszi csomó, az 1982-es Aréna, illetve az 1983-as Monológ című alkotásokat, ezeket számos nemzetközi fesztiváldíjjal jutalmazták és bekerültek a New York-i Museum of Modern Art (MoMA) gyűjteményébe. Grafikusként is több csoportos kiállításon vett részt, könyvterveket, borítókat, címlapokat és illusztrációkat készített a Kriterion, a Ion Creangă, a Meridiane és a Didactică kiadók számára. 1987-ben Magyarországra telepedett át, itt 2015-ig a kecskeméti rajzfilmstúdiónál dolgozott nemzetközileg elismert rendezőként.Via-dal III., 1993, színes ceruzarajz, 490 × 630 mm

A sepsiszentgyörgyi Erdélyi Művészeti Központban rendezett kiállítás összefoglaló jellegéből adódóan igyekszik minél többet felvillantani az életműből: a gyermekkori rajzok, könyvtervek, illusztrációk és sorozatok mellett megidézi Szilágyi V. Zoltán rajzfilmes munkásságát is, ezzel kísérletet téve az alkotói életmű legjellemzőbb olvasatainak felsorakoztatására A rajzokban közös az emberi szem természetes működésének megfigyelésén alapuló képszerkesztési elv alkalmazása: a fókuszpontban álló részlet teljes kidolgozottsága, a járulékos elemek jótékony, a felismerést segítő felvázolása és a képzeletbeli horizonton kívül eső momentumok leheletfinom vonalakkal történő, jelzésértékű körvonalazása. Az érdekesség az, hogy a hosszú órákon keresztül rajzolt motívumok nem saját címmel és kerettel a falra kerülő művek, hanem egy adott, éppen aktuális szerzői film kulcsrajzai voltak. Ennek tekintetében lenyűgöző a kimerevített képkockák minősége – valamint a rajtuk keresztül megfigyelhető alkotói attitűd következetessége, az álló- és mozgóképben rejlő lehetőségek médiumokon átívelő hasznosítása.

A kiállítás 2022. május 7-ig, új nyitvatartási renddel, keddtől péntekig 10 és 18 óra, szombaton 11 és 18 óra között látogatható.

16/9 vagy 1920x1080
CSAK SAJÁT

Kapcsolódók

Kimaradt?