Áder Orsolya festményeiből nyílt kiállítás Kolozsváron

Madrid, Sanghaj és Budapest után idén Kolozsvárra is elérkezett az a tárlat, amely Magyarország Kolozsvári Főkonzulátusa és a budapesti Abigail Galéria partnerségében nyílt meg szerdán délután a Bánffy-palotában működő Művészeti Múzeumban.

Lucian Nastasă-Kovács, a kolozsvári múzeum igazgatója úgy fogalmazott: nagy örömükre szolgál, hogy végre megnyithatták a kiállítást, hiszen régóta tervezik, ám ezt is, mint sok egyéb alkalmat, a koronavírus miatt korábban el kellett halasztaniuk. „Napjainkat két dolog határozza meg, az egyik a járvány, a másik pedig a technika lehetősége, amelyeknek pozitív hatásai is vannak a sokszor hangsúlyozott negatívumok mellett. Ehhez a két dologhoz kellett nekünk alkalmazkodnunk, és úgy gondolom, ez sikerült” – mondta. Hozzátette: ez nem csak egy nagyszerű, hanem egy munkás kiállítás is, aminek két alkalommal kellett nekirugaszkodni, míg végre megnyílhatott.

A szerző felvételei

Mile Lajos kolozsvári főkonzul két idézettel kezdte beszédét: „Amikor valaki a képeimről beszél, őt magát értem meg jobban”, illetve: „Egy portrét nem olyannak festek meg, hogy hasonlítson, inkább az illető személy lesz hasonlóvá a portréjához”. Az első idézet, mint mondta, Áder Orsolyától származik, a második pedig Salvador Dalítól, aki „a művész alkotói fejlődéséhez nagyban hozzájárult”, befolyásolta a világlátását. Mile Lajos szerint az a fajta izgalom, ami egy kortárs képzőművész bemutatásakor teljesen természetes, az egyfajta tisztelettel is jár, a bátorság előtt, amit a művész képvisel, hiszen Áder Orsolya „egy teljesen új formanyelven látja a világot”.

Hajdu Katalin, az Abigail Galéria vezetője és a tárlat társkurátora elmondta, évente négy-öt kiállítást rendeznek Budapesten és szerte a világban, ám ő mégis arra büszke, hogy Nagyszalonta szülöttjeként minden évben a Partiumban és Erdélyben is bemutathatja az anyaország és a nemzetközi „műtárgyvérkeringés” kiválóságait. A galéria a nagybányai művészektől napjaink alkotóiig mutat be és tőlük értékesít képzőművészeti alkotásokat, Kolozsváron harmadszor állít ki idén.

„A Próféták hazatérnek címmel, 15 évvel ezelőtt egy kiállítássorozatot indítottunk, azóta pedig küldetésünkké vált a hazájukat különböző okokból elhagyó művészek alkotásainak bemutatása. A sorozatban eddig több mint negyven alkotó műveit ismerte meg a közönség. Másik küldetésünk a fiatal, tehetséges művészek felkutatása, pályájuk hazai és nemzetközi elindítása. Több tucat kortárs festő és grafikus sikerrel debütált a galériában” – ismertette Hajdu Katalin.

Hozzátette: régóta készül arra, hogy a legfiatalabb művészgenerációval is együttműködjön, úgy érzi, Áder Orsolya „a legtökéletesebb választás volt, aki igazi kísérletező művész, sosem elégszik meg a kézenfekvő megoldásokkal, kísérletezik a fénnyel, a szemünkkel, a renddel és a káosszal”. A kurátor szerint a művész képei nemcsak frontálisan, de oldalról is izgalmas látványt nyújtanak, emellett „egyszerre mutatják az univerzum káoszát és rendjét” és „magukban hordozzák a világegyetem titkait”.

Áder Orsolya képeit az Abigail Galéria 2019 decemberében mutatta be először, ezt követően Madridban vett részt egy nemzetközi kortárs kiállításon, és 2021-ben Nagyszalontán az Arany-palotában szerveztek tárlatot. Ezzel párhuzamosan Kína több nagyvárosában egyéni és csoportos kiállításokon aratott sikereket. A kolozsvári megnyitón Áder Orsolyával online beszélgetésre került volna sor, amelyen sanghaji otthonából vett volna részt, ám a bejelentkezése technikai okok miatt elmaradt.

A kiállítás február 9. és 27. között látogatható a Bánffy-palotában, ide kattintva pedig megtekinthető az online katalógus is.

16/9 vagy 1920x1080
CSAK SAJÁT

Kapcsolódók

Kimaradt?