Nem mindenki elégedett az elköltöztetett kolozsvári buszmegálló új helyével

Bár korábban is bántott egyeseket, hogy a kolozsvári Magyar utcai Sora-buszmegálló mögött alig látható Dávid Ferenc unitárius egyházalapító szobra, csak 2021 decemberében, miután a közösségi médiában is többen hangot adtak nemtetszésüknek, döntöttek a megálló áthelyezése mellett. A megállót ekkor 25 méterrel arrébb, a Brassai Sámuel Elméleti Líceum elé költöztették, ám ezt a megoldást az iskola tanári kara és a szülők kifogásolták, hiszen így az amúgy is szűk járdán még kevesebb helyük lett a gyerekeikre várakozóknak, ráadásul a zaj is beszűrődött az iskolába. Rácz Béla Gergely, a kolozsvári képviselőtestület RMDSZ-frakciójának vezetője megkeresésünkre elmondta: a megállót most néhány méterrel ismét arrébb költöztetik, az iskola sarkára, ám még ezzel a megoldással sincsenek megelégedve.

A szobrot amúgy 2019-ben állították fel, ekkor a buszmegálló már ott volt, így a kezdetektől fogva eltakarta a szobrot. Rácz Béla Gergely a Maszolnak úgy nyilatkozott, ezelőtt egy évvel az RMDSZ által szervezett „Beszólón” felvetődött, hogy rossz helyen lesz a buszmegálló, a Magyar utca felújítása ekkor már tervbe volt véve, és ők ekkor azt mondták, hogy mindent megtesznek, hogy a terv úgy készüljön el, hogy a létesítmény ne takarja el a szobrot. Mind mondta, az eredeti tervek alapján a buszmegálló sem a szobornak, sem az iskolának „nem lett volna útjában”, ám amikor elkezdődött a kivitelezési folyamat, a buszmegállót mégis a Brassai-líceum elé építették, ami számukra is „meglepetés volt”.

Ekkor, mint korábban írtuk, az iskola igazgatósága, a szülői és tanári közössége felháborodott, hiszen így alig maradt hely a líceum bejárata előtt, és nem csak az arra járók nem fértek el, de a szülőknek sem maradt hely, hogy kisiskolás gyerekeiket az épület előtt várhassák. „Mi már akkor próbáltunk megoldásokat találni erre a problémára, és addig jutottunk el ebben az ügyben, hogy a hárommodulos buszmegállóból egymodulos lett, a Brassai sarkán, de az iskolát ez is zavarja. Nyilván sokkal kevésbé, mint az előző helyen, de ezt mi továbbra sem könyveljük el sikernek” – nyilatkozta Rácz Béla Gergely.

Rácz Béla Gergely elmondta, Oláh Emese alpolgármester révén igyekeznek elérni azt, hogy az eredeti terveket betartsák, viszont azt a visszajelzést kapták, hogy nagyon sok technikai és egyéb akadálya van annak, hogy a buszmegálló az eredeti terv szerinti helyre kerüljön. A frakcióvezető szerint gyakorlatilag azt mondták nekik, hogy a polgármesteri hivatal részéről nyitottan álltak a problémához, ám csak ennyi segítséget tudtak nyújtani, hogy „arrébb tolták a buszmegállót”, és csak egymodulos lett.

Az RMDSZ-es képviselő hozzátette: itt nem állnak meg, ezért Fugel Edina tanácsossal együtt részt vettek az iskola legutóbbi igazgatótanácsi gyűlésén, amelyen egyeztettek az igazgatónővel és a tanári közösséggel. „Annak érdekében, hogy ezt a valamivel jobb, de még mindig nem optimális helyzetet tudjuk korrigálni, úgy döntöttünk, hogy felszólalunk a következő tanácsülésen. Az igazgatónővel abban egyeztünk meg, hogy részt vesz a tanácsülésen, valamikor a jövő héten, és a testület és a polgármester előtt fogja elmondani a buszmegállóval kapcsolatos aggályait” – magyarázta.

Hozzátette, támogatásáról fogja biztosítani az iskola igazgatóságát és annak közösségét a tanácsülésen. Mint mondta, ők azt szeretnék, hogy erről egy építő jellegű vita bontakozzon ki a plénumban, és az összes érvet meghallgatva döntsenek. Azonban – Rácz szerint –, ha nem járnak sikerrel, és a mostani helyén marad a megálló, még mindig jobb megoldás, mint amikor egy eltakarta Dávid Ferenc szobrát.

(A nyitókép forrása: cluj24.ro)

16/9 vagy 1920x1080
CSAK SAJÁT

Kapcsolódók

Kimaradt?