Leleplezték Nagyszeben főterén Samuel von Brukenthal szobrát

Samuel von Brukenthal báró három méteres bronzszobrát leplezték le Nagyszeben főterén Klaus Iohannis államfő részvételével, az erdélyi kormányzó születésének háromszázadik évfordulója alkalmából.

„Ez a hely, ahol vagyunk, a lehető legjobban illusztrálja a Nagyszeben fejlődése irányába ható erőket. A közösség legnagyobb közterén, a szellemi élet helyszínei és a helyi intézmények között több mint 200 éve állnak kultúránk és európaiságunk fő mérföldkövei: Samuel von Brukenthal palotája, múzeuma, gyűjteménye és könyvtára. A Brukenthal emlékére itt felállított szobor tisztelgés értékes hagyatéka előtt, és igazolja azon meggyőződését, hogy a jó kormányzás alapja az oktatás és a kultúra, azok az erők, amelyek lehetővé teszik a polgárok számára, hogy felelősségteljesen részt vegyenek saját jövőjük alakításában” – mondta az ünnepélyes szoboravatáson Klaus Iohannis.

Fotók: presidency.ro

Hozzátette, mostantól szimbolikusan ezen a téren találkozik a mai Románia területén lévő első múzeum megalapítója, az erdélyi szászok legragyogóbb személyisége a Kárpátokon túli román iskola megalapítójával, Gheorghe Lazărral. Az államfő ezzel arra utalt, hogy Gheorghe Lazăr szobra ugyanazon téren, átellenben áll.

Az elnök rámutatott, az oktatás és a kultúra révén szilárd alapokat nyer a társadalom, amely olyan értékrendszerre támaszkodik, amelyben a teljesítmény, a munka, a tehetség és a feddhetetlenség közmegbecsülésnek örvend. „Ugyanez a küldetése a Képzett Románia tervnek is” – tette hozzá.

Iohannis hangsúlyozta, hogy Samuel von Brukenthal korának jelentős személyisége volt, és napjainkban is gyakran megtörténik, hogy Romániát annak a hagyatéknak az értékei révén népszerűsítik Európában és a világban, amelyeket az Erdélyi Nagyfejedelemség egykori kormányzója hagyott Nagyszebenre.

„Nekünk az a feladatunk, hogy gazdagabb, tisztább országot, művelt társadalmat hagyjunk a jövő nemzedékekre, egy olyan társadalmat, amely képes kihasználni a nagyszerű adottságokat és lehetőségeket. Samuel von Brukenthal örökségéből merítve ihletet és energiát, a nemzet pilléreivé kell tenni az oktatást és a kultúrát, amelyekre Románia egyre gyorsabb fejlődése támaszkodhat” – mondta az államfő.

Nagyszebenben a 2021-es évet Samuel von Brukenthal emlékének szentelik, számos rendezvény keretében tisztelegnek a 300 évvel ezelőtt született kormányzó emléke előtt. A város központjában szombaton leleplezett barokk stílusú Brukenthal-szobor bronzból készült, 3 méter magas és a talapzattal együtt több mint 4,5 tonnát nyom. Alkotója a nagyváradi Deák Árpád szobrászművész.

16/9 vagy 1920x1080
CSAK SAJÁT

Kapcsolódók

Kimaradt?