A nagyváradi Deák Árpád mintázhatja meg Samuel von Brukenthal szobrát Nagyszebenben

Lezárult a nagyszebeni Nagypiac térre tervezett Samuel von Brukenthal szobor tervpályázata, a nyertes a marosvásárhelyi származású, Nagyváradon élő Deák Árpád, a Holnaposok szoborcsoport alkotója.

A szobrot 2021 második felében tervezik felállítani, az egykori erdélyi kormányzó születésének 300. évfordulója alkalmából. A tervpályázatra 22 szobrász jelentkezett Romániából és külföldről, ezekről hétfőn reggel szavazott a 13 tagú zsűri. Deák Árpád alkotása 10 szavazatot kapott.

A szoborállítás ötlete 3-4 éve merült fel a kormányzó nevét viselő múzeum vezetősége részéről. A projekt koordinátora a helyi Rotary Club, a 100 ezer eurós költség egy részét is ez a szervezett állja a Boromir cég és a nagyszebeni Lions Egyesület mellett.

A nyertes terv szerint a szobor közel három méter magas lesz, és mintegy 60 centiméteres barokk talapzaton áll majd.

Deák Árpád az egyik legelismertebb romániai szobrász, 1955-ben született Marosvásárhelyen, 1974–1978 között a kolozsvári Ion Andreescu Képzőművészeti Főiskolára járt, mestere Löwith Egon volt. 1986 óta Nagyváradon él és dolgozik. A szobrászat mellett grafikai tevékenysége is jelentős. A nagyváradi Művészeti Líceum tanára. Az ő munkája például Nagykárolyban Károli Gáspár és Kaffka Margit szobra, Szatmárnémetiben Petőfi Sándor szobra és a nagyváradi Holnaposok szoborcsoport is.

Kapcsolódók

Kimaradt?