Jövő hét elejére elkészül az egyesülés emlékműve Gyulafehérváron

Jövő hét elejére elkészül az egyesülés emlékműve Gyulafehérváron - jelentette ki George Ivascu művelődésügyi miniszter pénteken a centenáriumra készülő városban tartott sajtótájékoztatón. Az emlékművet várhatóan Klaus Johannis elnök avatja fel december elsején az erdélyi és magyarországi románok 1918-as gyulafehérvári nagygyűlésének centenáriumán.

A 22 méter magas, 1350 tonnás alkotás négy egymással szembefordított keresztből áll, amelyek csúcsai boltívesen egymásba hajlanak. Az emlékmű a nagy egyesülést kinyilvánító nagygyűlés helyszínén, a gyulafehérvári vár bejáratánál, az Árpád-kori római katolikus érseki székesegyháztól mintegy 260 méterre emlékeztet majd a történelmi eseményre.

A kulturális miniszter a sajtótájékoztatón tréfás megjegyzéssel válaszolt arra az újságírói felvetésre, hogy az emlékmű az egyik közösségi portál logójára emlékeztet. Kijelentette: az emlékmű tervezőjének kellene szerzői jogdíjat kérnie Mark Zuckerbergtől, a Facebook alapítójától a hasonlóságért. Hozzátette: a gyulafehérvári emlékmű tervei ugyanis sokkal régebbiek a közösségi portálnál. George Ivascu arra utalt, hogy 1993-ban hirdették meg az első pályázatot az emlékmű látványtervének az elkészítésére. Ezt is, akárcsak a 15 évvel későbbi újabb pályázatot Mihai Buculei szobrászművész, a Bukaresti Nemzeti Művészeti Egyetem volt tanára nyerte, ugyanazzal a tervvel.

A miniszter köszönetet mondott a román hadseregnek az emlékmű felállításához nyújtott segítségért.

Gyulafehérváron, 1918. december elsején az erdélyi, a bánsági és a magyarországi románok mintegy százezer küldötte nyilvánította ki az általuk lakott területek és Románia egyesülését. A Gyulafehérvári Kiáltvány teljes szabadságot, anyanyelvű közigazgatást és igazságszolgáltatást, valamint arányos képviseletet ígért a Romániához csatlakozó népeknek.

Kapcsolódók

Kimaradt?