A románok egységét jelképező emlékművet emeltetnének Háromszéken

A románok egységét jelképező emlékművet emeltetne az egyesülés centenáriuma alkalmából Kovászna megye legmagasabban fekvő pontján, a Lakócán több Kovászna és Hargita megyei román szervezet. 

Az alkotás A nemzeti lét és a románság egységének emlékműve címet viselné, és felállításának ötlete a tavaly elhunyt Gheorghe Vrabie képzőművésztől származik, aki a Moldovai Köztársaság és Chişinău címerét is tervezte - nyilatkozta az Agerpres hírügynökségnek a Kovászna-Hargita Európai Tanulmányi Központ igazgatója, Ioan Lăcătuşu. 

"Ennek az érzelmi jelentősége abban áll, hogy ez a csúcs köti össze Moldvát Erdéllyel és Havasalfölddel. A művész lánya, a Chişinăuba élő Georgeta Vrabie rendelkezésünkre bocsátotta apja argumentációját, azzal a kéréssel, hogy ismertessük az illetékes intézményekkel, és ezt a projektet is foglalják bele az 1918. december 1-jei nagy egyesülés centenáriuma alkalmából előkészített programba" - mondta. 

Ioan Lăcătuşu szerint a Kommandó község területén, 1.777 méter magasan fekvő Lakóca-tetőn helyet kapó emlékmű szimbolikus jelentőségén túlmenően akár turistalátványossággá is válhat, ahhoz a kereszthez hasonlóan, amely a Bucsecs-hegységben levő Caraiman-csúcson található. 

Az igazgató hozzátette, a Kovászna, Hargita és Maros Megyei Románok Civil Fórumához tartozó mindegyik szervezet felkarolta és támogatja a projektet. 

Kapcsolódók

Kimaradt?