Zenei oktatási programot indít a Kolozsvári Magyar Opera

Első alkalommal indít zenei mediációs oktatási programot a Kolozsvári Magyar Opera és a Kolozsvári Operabarátok Köre Egyesület. Elsőként Mozart A varázsfuvola című operáját mutatják be gyerekbarát változatban.

Toadere Kovács Dalma karmester és zenei mediációs szakember irányításával pedagógusoknak és gyerekeknek szóló zenei oktatási programot indított a Kolozsvári Magyar Opera és a Kolozsvári Operabarátok Köre egyesület, közölték pénteken a szervezők. A pedagógusok és a résztvevő gyerekek a Romániai Nemzeti Kulturális Alap (AFCN) támogatásának köszönhetően ingyen vehetnek részt a foglalkozásokon. A program célja megismertetni a gyerekekkel az opera, a klasszikus zene világát.  

A foglalkozások során a zeneművek új, korszerű zenepedagógiai, zenepszichológiai, zeneszociológiai, koncertpedagógiai, zenei- és társművészeti technikákkal, módszerekkel kerülnek bemutatásra. Ezek változatos, sokszínű, élményközpontú, hatékony és eredményes zeneközvetítést eredményeznek minden korosztály számára, valamint érthetővé és átláthatóvá teszik a gyerekek számára a művet, az előadást. A program a kreativitásra és az interakcióra épül. A bemutatott anyag összeállításának főbb szempontjai között szerepelt a résztvevők korosztálybeli sajátosságainak, zenei képzettségének, tanulási színtereinek figyelembevétele.

A pedagógusok és gyermekek előzetes bejelentkezés alapján vehetnek részt a programokon. A három részből álló képzést, online workshop a pedagógusoknak – hangszerbemutató, zenész látogatás az oktatási intézményekben – leckeelőadás, három korcsoport számára hirdette meg az opera:

  • 0-IV. osztályosoknak: A varázsfuvola gyerekeknek – 2022. február 7-én, 10 és 12 órától
    Leckeelőadás: bevezető az opera világába
    Részletek hangzanak el W. A. Mozart A varázsfuvola című operájából
  • V.-VIII. osztályosoknak: Egy európai Amerikában – 2022. április
    Ifjúsági koncert: bevezető a szimfonikus zenekar világába
    Részletek hangzanak el Antonin Dvořák Újvilág szimfóniájából       
  • IX.-XII. osztályosoknak: Az Újvilágból – 2022. április
    Ifjúsági koncert: bemutatja a zeneszerző Amerikában töltött éveinek alkotásait
    Részletek hangzanak el Antonin Dvořák Újvilág szimfóniájából

Az előadásokon fellép a Kolozsvári Magyar Opera zenekara és énekművészei, vezényel és moderál Toadere Kovács Dalma. „A zenei mediációs programok egyik fő szempontja a közönség, a résztvevők szegmentálása, különböző módszerek alkalmazásával más-más típusú élményt kell nyújtani a különböző zenei képzettséggel rendelkező résztvevők számára. Olyan típusú programok összeállításával lehet bevonzani a közönséget, amely figyelembe veszi az érdeklődők igényeit és képzettségét is. Eddigi munkám során tapasztaltam, hogy van igény az ilyen típusú programok, képzések megszervezésére, sok esetben már az óvodákban is érdeklődnek a hasonló foglalkozások iránt. Ezt igazolja az is, hogy az operaház által meghirdetett képzés mindenik programját maximális teremkapacitással szervezzük meg” – mondta el a karmester.

A kisiskolásoknak szóló programra jelentkező osztályokat a magas létszámra való tekintettel két csoportra osztották, így február 7-én 10 órától, illetve 12 órától is lesz előadás. Az általános iskolások első képzése 2022. január 17-én a pedagógusoknak tartott műhelymunkával indult. A workshopot követően a résztvevők oktatási segédanyagot kaptak, amely alapján már az előadás előtt felkészíthetik a gyerekeket a foglalkozásokra. Ezen az előadáson W. A. Mozart A varázsfuvola című operája mentén mutatják be a zenés színház világát. „Tulajdonképpen Papageno szemszögéből vizsgáljuk meg a zenei alkotást, ő lesz az egyik mesélő is” – nyilatkozta Toadere Kovács Dalma projektvezető.

„Az utóbbi években egyre inkább észlelhető a klasszikus zene és az erre felfigyelő, ezt befogadó, fogyasztó közönség közötti szakadék. Operaházunk ezzel a zenei mediációs programmal szeretne hozzájárulni ahhoz, hogy új, zeneszerető, zeneértő generációt neveljen. A tanítóknak kiemelt szerepe van a gyerekek zenei képzésében, hiszen ők alapozzák meg azt, amire a későbbiekben a zenei mediátorok építeni tudnak a nevelő koncertekkel. Éppen ezért nagyon fontosnak tartjuk a velük való kapcsolattartást, és az oktatási intézmények bevonását a fiatalok zenei képzésébe. A pedagógusok és diákok számára meghirdetett program folytatásaként hosszútávon szeretnénk elindítani gyermeknek, felnőtteknek és családoknak szóló projekteket is” – magyarázta Szép Gyula, az operaház igazgatója.

A varázsfuvola gyerekeknek című előadáson Taminót Bardon Tony, Paminát Gebe-Fügi Renáta, az Éj királynőjét Kovács Eszter, Sarastrót Szilágyi János, Papagenót és a Mesélőt Laczkó V. Robert, Papagenát Balázs Borbála alakítja. Közreműködik a Kolozsvári Magyar Opera zenekara, valamint Kolozsvár Magyar Gyermekkórusa. A színpadkép Ledenják Andrea és Venczel Attila munkája, a jelmeztervező Ledenják Andrea, dramaturg Toadere Kovács Dalma, ügyelő Venczel Péter, rendező Gombár Annamária.

16/9 vagy 1920x1080
CSAK SAJÁT

Kapcsolódók

Kimaradt?