Opera Napok: új rendezvénysorozattal ünneplik a kolozsvári operajátszást

Augusztus 15-én a Parasztbecsület bemutatójával kezdődik, augusztus 20-án pedig a főtéri, ingyenes Operagálával zárul az Opera Napok nevű rendezvény, amelyet első alkalommal szervez meg a Kolozsvári Magyar Opera mellett működő alapítvány, a Kolozsvári Operabarátok Köre az önkormányzat támogatásával.

„Az ötletet az adta, hogy a pandémia éve alatt sikerült a Kolozsvári Magyar Opera teljes nyomtatott hagyatékát digitalizálni az 1948-as intézményesülés óta” – idézte fel Szép Gyula igazgató a hétfő délelőtti sajtótájékoztatón. Az első Opera Napok az elmúlt fél évszázadban Kolozsváron bemutatott a kortárs operákra összpontosít, kiállítás formájában mutatják be a fennmaradt fotók, plakátok, műsorfüzetek egy részét az opera előtti téren, illetve az előcsarnokban, az előadások jelmezeit divatbemutató formájában mutatják be, két előadás felvételét vetítik a Szamos-parton berendezett teraszon, ugyanitt délelőttönként gyerekfoglalkozásokat szerveznek, amelyek az opera repertoárján szereplő címekhez, az Ali baba és vagy negyven rablóhoz, az Árgyélus királyfihoz és a Brémai muzsikusokhoz kapcsolódnak.Szép Gyula, a Kolozsvári Magyar Opera igazgatója | A szerző felvételei

Pietro Mascagni Parasztbecsületét félszcenikus változatban mutatják be, akárcsak tavasszal a Bajazzókat, ami azt jelenti, hogy a zenekar is a színpadon játszik. „A félszcenikus forma nem csak a járványhelyzetnek felel meg, hanem dramaturgiai szempontból is javára szolgál az előadásnak. Verista darabokról beszélünk, a Parasztbecsület is az, a szereplőket közelebb hozzuk a játék által a közönséghez” – fogalmazott Szabó Emese, az előadás rendezője.

Mint kiemelte, a Parasztbecsület szereposztása kizárólag a kolozsvári társulat énekművészeiből áll, ami azt mutatja, hogy „az otthon végzett munka meghozza a gyümölcsét”, ezek ugyanis „nem olyan szerepek, amelyeket az énekművészek a pályájuk elején, bármikor megtanulhatnak, nagyon komoly tapasztalat, nagyon biztos technikai felkészültség kell hozzájuk” – magyarázta Szabó Emese. Az előadásban Barabás Zsuzsa, Pataki Adorján, Balla Sándor, Veress Orsolya és Mányoki Mária lesz látható. Az előadás karmestereként és zenei vezetőjeként Nagy Gergő debütál, a látvány pedig Venczel Attila munkája, amivel kapcsolatban Szabó Emese kiemelte, hogy a díszletek újrahasznosított anyagokból, műanyagmentesen készültek.

A Kolozsvári Magyar Napoknak is részét képező augusztus 20-i, főtéri Operagálán többek között Miklósa Erika Kossuth- és Liszt Ferenc-díjas énekművész és Szabó Bálint, a Bajor Állami Operaház erdélyi származású szólistája, illetve kolozsvári énekművészek is fellép. „A műsorban ismert és kevésbé ismert áriák hangzanak el, főként olasz nyelven, de lesz egy része a koncertnek, ami a magyar repertoárt mutatja be” – magyarázta Jankó Zsolt karmester. Erre az előadásra a belépés díjtalan, azonban akárcsak a Kolozsvári Magyar Napok többi rendezvényén, a részvétel feltétele a 10 napnál régebbi oltási igazolás, 72 óránál nem régebbi PCR-teszt, 24 óránál nem régebbi antigén teszt vagy a koronavírus-megbetegedésből kigyógyultak esetében minimum 15 nappal korábban kiállított, de 180 napnál nem régebbi igazolás.Szabó Emese rendező és Jankó Zsolt karmester

„Adósságtörlesztésről” szól az évad

A pandémia miatt átcsoportosított szabadságoknak köszönhetően a Kolozsvári Magyar Opera 2021/2022-es évada már július 20-án elkezdődött. „Sok adósság felgyűlt” a járvány miatt, fogalmazott Szép Gyula, ezeket próbálják pótolni a következő időszakban.

Bemutatják Donizetti opera buffáját, a Don Pasqualét, az Én és a kisöcsém című operettet, amelyhez a Budapesti Operettszínház díszleteit és jelmezeit kapták kölcsön, a Carment, és az évad végére beütemeznék a székelyföldi turnét is.

Az Opera Napokat megelőzően augusztus 4-én, szerdán a Mozgásba zárva című multimédiás táncjátékot mutatják be Livia Tulbure Gună rendezésében, vasárnap, 8-án pedig Palotakoncert lesz a Bánffy-palotában, augusztus 24-én ugyanitt Szimfonikus dalestet tartanak, amelyen a társulat művészei tőlük ritkán hallható Wagner, Mahler és Richard Strauss műveket énekelnek az opera zenekarának kíséretében.

Az évad kiemelt eseménye lesz a budapesti Monarchia Operett magántársulat augusztus 17-i vendégszereplése Huszka Jenő és Szilágyi László Sissi, a magyar királyné (Erzsébet) című operettjével, Kerényi Miklós Gábor rendezésében. A mű, mint megtudtuk, Sissi és Andrássy Gyula gróf találkozásáról szól, és a vendégelőadásban az egyik főszerepet kolozsvári művésznő alakítja majd. Az nagy érdeklődésre való tekintettel úgy döntöttek, hogy teljes teremkapacitással rendezik meg az előadást, így viszont a hatályos járványügyi szabályok értelmében csak 10 napnál régebbi oltási igazolással eleht belépni az előadásra. A belépéskor az oltási igazolás és a jegy mellett érvényes személyigazolványra is szükség lesz.

A Kolozsvári Magyar Opera zenekarát az Untold fesztiválon, Marica grófnő című előadását pedig a Vásárhelyi Forgatagon lehet majd hallani, szeptember elején szimfonikus Dvořák-estet tartanak, amelyet a Kossuth-díjas Medveczky Ádám vezényel. Szép Gyula igazgató azt is elárulta, hogy az augusztus 20-i Operagála után Miklósa Erika ősszel is visszatér Kolozsvárra, és az opera Rost Andrea énekművésszel is tárgyal egy vendégszereplésről.

16/9 vagy 1920x1080
CSAK SAJÁT

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?