Két év után ismét megszervezik a KMDSZ-diáknapokat

Nemrég jelentették be a szervezők Facebook-oldalukon, hogy idén ismét megtartják Kolozsváron a magyar diáknapokat. Egyelőre úgy tűnik, május 4–8. között szervezik meg a 27. KMDSZ-diáknapokat, ám a szervezők több forgatókönyvvel is készülnek, így minden lehetőséggel számolnak, hogy idén végre biztosan megtartható legyen a nagynevű és sokak által várt programsorozat. Ambarus Egyed Ágnes főszervező árulta el a részleteket.

A főszervező a Maszol kérdésére elmondta, körülbelül egy hónapja kezdték el a szervezést, egyelőre az előkészületekkel foglalkoznak, azt tervezik, hogy milyen fellépőket hívjanak, hogy miképpen alakuljon a program, és most állítják össze a koordinátorok csapatait is, akik a különböző területekért felelnek majd.

Fotók: a diáknapok Facebook-oldala

A rendezvény a Back to the Magic Forest! (Vissza a varázslatos erdőbe!) címet kapta, amelyre a főszervező szerint azért esett a választás, mivel a 2020-ban elmaradt esemény címe A varázslatos erdőbe! volt, és idén ezt szeretnék kicsit visszahozni. „A téma megmaradt, most ehhez próbálunk visszatérni. A varázslatos erdő ugyanakkor az én értelmezésemben a Törökvágást is jelenti, meg a diáknapok környezetét is, és azt, hogy ezeken a csodálatos helyeken találkozhat a sok egyetemista” – magyarázta a főszervező.

Próbálnak minden eshetőségre felkészülni

Ambarus Egyed Ágnest arról is megkérdeztük, hogy ilyen emelkedő járványszámok mellett hogyan készülnek a májusi rendezvényre. Mint mondta, egyelőre próbálják az előkészületeket pontra tenni, ám nagyon nehéz ilyen körülmények között dolgozni, hiszen nem lehet tudni, mi lesz májusban, milyen korlátozások lesznek érvényben. A főszervező úgy vélte, ők próbálnak mindent megtenni annak érdekében, hogy bebiztosítsák magukat, így több forgatókönyvvel is készülnek, és reménykednek a legjobbakban.

„Próbálunk a legnagyobb számokra is felkészülni, és azt tudom mondani, hogy ez egy csapatmunka kell legyen, másképp nem megy. Nagyon jó az, hogy a régiek, szervezők és résztvevők egyaránt segítenek ebben a munkában, hiszen én sem diáknapoztam például soha, pontosan a koronavírus miatt, de így át tudják adni azt a tudást, amire szükségem van” – részletezte.  

A forgatókönyvek arra vonatkoznak, hogy például hány emberrel lehet számolni, vagy hogy különböző korlátozásokra hogyan reagálnak majd. Mint mesélte, 2020-ban szerveztek volna egy őszi diáknapokat, ami egy visszafogottabb találkozás lett volna, ám pontosan utolsó nap hoztak be új korlátozásokat, ami miatt le kellett fújni az egészet. Emiatt idén azt szeretnék, ha mindenre felkészüljenek időben, hogy ilyen semmiképpen se fordulhasson elő. A főszervező hozzátette, azt szeretnék, hogy ne ott helyben kelljen majd egy válságstábot összehívni, hanem legyenek opcióik arra az esetre, ha például kevesebb emberrel szervezhetik meg az eseményt, vagy ha még jobban szét kell osztani a helyszíneket.

Megmaradnak a régi helyszínek, de új ötleteket is szívesen meghallgatnak

Ambarus Egyed Ágnes elmondta, egyelőre nagy lelkesedésnek örvendett a bejelentésük, miszerint megtartják a diáknapokat, és idén nagyjából kétezer részvevővel terveznek. Úgy számolják, hogy májusig a szigorításokat enyhítik kicsit, hiszen közeledik a nyár, és bár tudják, hogy most nagyrészt otthon vannak az egyetemisták az online oktatás miatt, de ők azt a visszajelzést kapták, hogy a diáknapokon azért részt szeretnének venni, így nem félnek a résztvevők hiányától.

Az idei diáknapokon is mindenképp szeretnék megtartani a hagyományos helyszíneket, a Törökvágást például, ami mindig is „központi helyszíne volt a diáknapoknak”, és nagyon szeretnék, ha meg lehetne szervezni a főtéri felvonulást is, hiszen ez egy nagyon erős mozzanata a diáknapoknak, aminek nagyon nagy „közösségépítő ereje” is van. Ezeken kívül kocsmákban, sportkomplexumokban lesznek kialakítva helyszínek.

A programokról még nem árulhatott el konkrétumokat a főszervező, de mint mondta, mindenképp szeretnénk részletesen átnézni a programot, hogy lássák, mik azok a pontok, amik kevésbé örvendtek népszerűségnek, és helyettük új ötletekkel állnak elő. Ám mint mondja, ezek nem csak tőlük függnek, hanem majd a csapatkapitányoktól is, akik a diáknapozó réteget képviselik, így majd az ő ötleteiket is szívesen fogadják, és próbálják majd ezeket is megvalósítani.

Ambarus Egyed Ágnes szerint nem szabad hagyni, hogy idén is elmaradjanak a diáknapok, és fontos, hogy élőben szervezzék meg ezt a rendezvényt, hiszen ez a körülbelül tízezer magyar kolozsvári egyetemistát összefogja és nagyon nagy közösségépítő ereje van. „Ez a legnagyobb magyar ifjúsági rendezvény, és nem is lehet opció, hogy ne próbáljuk meg megszervezni. Nagyon örvendek, mert úgy érzem, hogy azokkal az emberekkel, akik segítenek és tanácsokkal látnak el a szervezésben, nagyon könnyen együtt tudok dolgozni, és ezért úgy gondolom, hogy az idei egy nagyon jó kis csapat lesz és egy igazán izgalmas rendezvény” – összegezte a Maszol megkeresésére a főszervező.

Kapcsolódók

Kimaradt?