Nem látogatható kiállításokkal is várja a látogatókat a Körösvidéki Múzeum

Bár az intézmény négy részlege közül csak kettőbe engedik be a  nagyérdeműt, teljes árú jegyet fizettetnek ki vele.

Januártól látogatható lesz a nagyváradi Körösvidéki Múzeum szépművészeti részlege is, jelentette be december végén, helyszíni sajtótájékoztató keretében az intézmény vezetősége. A megjelent újságíróknak be is mutatták a részleg romániai képzőművészetnek szentelt részét, ahol 326 festmény, szobor, grafika és iparművészeti alkotás látható, mintegy 1 200 négyzetméteren.Hatalmas székhely, egyelőre elég kevés látnivaló | A szerző felvétele

Az akkor elmondottak ellenére, aki mostanság keresi fel a Rulikowski úti egykori honvéd hadapród-iskolába költözött kulturális intézményt, ne számítson rá, hogy megtekintheti a sajtótájékoztatón készült felvételek alapján igényesnek tűnő tárlatot. A 15 lejes jegy fejében a látogató csupán az első emeleten kialakított természettudományi- és a történeti részlegre nyerhet bebocsátást és egy hozzávetőleg 100 négyzetméteres terembe, ahol néhány reprezentatív váradi alkotó – Tibor Ernő, Balogh István, Macalik Ernő, Mottl Román, Fekete József stb. – festményeit, szobrait és grafikáit láthatja. A látogató frusztrációját növelheti az a tény, hogy a pénztárnál nem közlik vele, a kiállított anyag zömét nem láthatja.   

A második emelten levő szépművészeti tárlatot előre nem látható, objektív okok miatt nem nyitották meg a tervezett időpontban, nyilatkozta a Maszolnak Cornel Abrudan részlegvezető. Arra a kérdésre, mennyire érzi korrektnek az eljárást, hogy a látogatókkal ezt nem közlik, ellenben teljes árú belépőt fizettetnek ki velük, ezt válaszolta: „Ez a törvényes eljárás”. Elmondása szerint a múzeum szépművészeti részlege egyelőre nem kapta meg a Bihar Megyei Katasztrófavédelmi Felügyelőségtől (ISU) a működési engedélyt, ezért nem fogadhat látogatókat. A részlegvezető azt ígéri, hogy a tárlat április 20-tól lesz látogatható.

Van is kiállítás, meg nincs is

Alulírott január hónapban megpróbált megnézni egy ideiglenes kiállítást is, Ioan Augustin Pop nagyváradi képzőművész egyéni tárlatát, akinek a szépművészeti részleg állandó anyagában is vannak munkái. Nem sikerült. Arra a kérdésre, van-e kiállítás, a múzeumi személyzet egyik tagja igenlő választ adott. „Ha van kiállítás, miért nem lehet megnézni?”, volt a következő kérdés, a válasz pedig az, hogy azért, mert „nem látogatható”. A kiállító művész, elmondása szerint maga is csak utóbb értesült róla, hogy a tárlatát senki sem láthatja. Azt a kérdést, hogy mi értelme van a nagyközönség által nem látogatható kiállításokat szervezni, Cornel Abrudan megválaszolatlanul hagyta.

Az állandó tárlatok kialakítására kb. 3 millió eurós finanszírozást kapott a Körösvidéki Múzeum uniós forrásból. Az intézmény vezetői korábban azt nyilatkozták, hogy májusban az épület harmadik emeletén helyet kapó néprajzi részleget is megnyitják a nagyközönség előtt. Mielőtt a hadapród-iskolába költözött volna, a múzeum évtizedeken át a nagyváradi római-katolikus püspöki palotában működött.

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?