Önszorgalomból postamúzeumot hoztak létre a Maros megyei Gernyeszegen

Egy darab múltat varázsoltak vissza a gernyeszegi postahivatal épületébe Deák Anna postai alkalmazott kitartásának köszönhetően. A múzeum jellegű tárlatot a hétköznapokon bárki megtekintheti, mi is ezt tettük. 

Amint Deák Anna a Maszolnak elmondta, 30 éve dolgozik postásként, és ezalatt az idő alatt rengeteg tárgyat, dokumentumot, fényképet, bélyeget, postás öltözetet, pecsétet gyűjtött össze magángyűjtőként.

Fotók: Benedek Huszár Botond

„Mindig is szerettem a munkámat, hivatásként éltem meg, és mivel olyan családból származom, ahol ez a szakma gyakori, az évek hosszú során sikerült összegyűjtenem rengeteg anyagot, amit most közszemlére tettünk” – jelentette ki Deák Anna.

Kifejtette, kollégái sokat segítettek abban, hogy korhűen hozzák létre a csaknem 50 évet felölelő tárlatot. Mint részletezte, sok olyan tárgy is megtekinthető a múzeumban, amelyek az 1960-as, 1970-es évekből származnak. A cél az is volt, hogy a postahivatalhoz belépő személyek ízelítőt kapjanak a múltból, megérezzék azt, hogy milyen is lehetett csaknem 50 éve egy postahivatal, postás – tette hozzá Deák Anna.

„Amikor először beléptem a postahivatalba, megfogadtam, hogy ha sikerül, múzeumot hozok létre. Ennek érdekében a gyűjtögetés mellett sokat dokumentálódtam” – számolt be a múzeum alapítója. A kiállításon régi levelek, üdvözlőlapok és újságok is megtekinthetők. Deák Anna szerint ezek azért értékesek, mert a mai modern világban az egymásra való figyelés kezd kikopni.

Hangsúlyozta, egy üdvözlőlap több mint a modern világban használt e-mail, hiszen aki megírta, feltette a postán az adott levelet, üdvözlőlapot, figyelmet fordított az üzenetre, illetve valóban gondolt arra, akinek címezte az üzenetet. Egy ilyen dokumentum élményt nyújtott annak is, aki kapta, hiszen a célszemély tudta, hogy az adott üdvözlőlapot megfogta az az illető is, aki tollal, kézírással fogalmazta meg a gondolatait és elküldte a számára.

Másik fontos tény, amire emlékeztetni szeretnék a betérőket, hogy a posta összekötő elem volt, hiszen minden azon keresztül érkezett, ezért fontos része volt a mindennapi életnek – érvelt Deák Anna. A kommunikációs eszköz tehát a posta volt, ezért nagyon fontos volt az emberek számára, és ehhez a későbbiekben csatlakozott a telefon is, ami szintén a postahivatal keretében működött eleinte – mesélte a múzeum létrehozója.

Deák Anna összegzésében úgy nyilatkozott, meg szerette volna mutatni az utókornak, a fiataloknak, hogy milyen élményt nyújtott egy levél, egy ilyen intézmény. Fontos, hogy a fiataloknak lehetőségük legyen a múltra visszatekinteni, hogy amennyire lehetséges közvetlen élményben legyen részük – közölte a gernyeszegi Postamúzeum vezetője.

A múzeum hétköznapokon 8 és 16 óra között ingyenesen látogatható a gernyeszegi postahivatalban.

16/9 vagy 1920x1080
CSAK SAJÁT

Kapcsolódók

Kimaradt?