A koltói Teleki-kastélyt népszerűsíti a Máramaros megyei tanács elnöke

A Máramaros megyei Koltón található Teleki-kastély, valamint a Petőfi Sándor Múzeum lehet a térség egyik legvonzóbb látványossága mind a hazai, mind pedig a külföldi turisták körében – írja hivatalos közösségi oldalán Ionel Bogdan, a Máramaros Megyei Tanács elnöke.

A koltói Teleki-kastély az 1740–1760-as években, Mária Terézia uralkodásának idején épült késő barokk stílusban. Tulajdonosa volt többek között gróf széki Teleki Sándor honvédtiszt, író, Petőfi Sándor „vad grófja”. A  költő és felesége, Szendrey Júlia közel két hónapot töltött el itt 1847-ben, ekkor írta Petőfi több ismert versét it.

A helyi önkormányzat alárendeltségében tartozó, jelenleg múzeumként működő kastélyban különböző tematikus kiállítások várják az odalátogatókat, többek között kastélytörténeti tárlatra, de a Teleki család történetét is megismerhetik az érdeklődők, illetve Petőfi Sándor kastélyban eltöltött időszakáról is érdekes részletek derülnek ki, ahogyan megtekinthető az a kőasztal, amelyen a költő néhány művét papírra vetette.

A Koltóra érkező turisták elszállásolására több panzió is rendelkezésre áll, és ellátogathatnak ahhoz a tölgyfához is, amely alatt szintén több Petőfi-mű született.

A megyei tanács elnöke arra bátorít, hogy az elkövetkező időszakban minél többen látogassanak el Máramarosba, hogy megismerjék a térség gazdag kulturális kínálatát, valamint természeti kincseit.

16/9 vagy 1920x1080
CSAK SAJÁT

Kapcsolódók

Kimaradt?