Különleges szerkocsival bővült az országban egyedülálló ottományi tűzoltómúzeum

Egy több mint százhúsz éves restaurált szerkocsival bővült a Bihar megye, sőt országszerte egyedülállónak tekinthető tűzoltómúzeum Ottományban. Az egykori Komáromi–Csipkés-kúria példásan felújított épületének kazamatájába messze földről is érkeznek érdeklődők az évszázados, de alaposan helyreállított tűzoltósági eszközöket megtekinteni.

A kézi szivattyús kocsit a kadétok használták, ezen gyakoroltak, de ha szükség volt rá, élesben is bevetették. Elég rossz állapotban volt és viszontagságos úton sikerült restauráltatni, a megfelelő szakmai munkát a Szalaccsal testvértelepülési viszonyban lévő magyarországi Rákóczifalván végezték el – mondta el elöljáróban Horváth Béla polgármester. Hozzátette, a gyűjteményt gazdagító legújabb darab gyártója 1901-ben megszűnt, tehát egy több mint százhúsz éves, eredeti állapotába visszaállított szerkocsi került az ottományi kúriába.

Hoffmann Adrienn és Horváh Béla | A szerző felvétele

A Bihar megyei Szalacs község és a magyarországi Rákóczifalva között létezett ugyan kapcsolat már a kilencvenes évektől, azonban ezt csak Horváth Béla 2012-es megválasztását követően fűzték szorosabbra. Így ismerkedett meg Dr. Hoffmann Imre nyugalmazott tűzoltó altábornaggyal, belügyminisztériumi államtitkárral, az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság volt főigazgató-helyettesével. Horváth Béla felelevenítette, amikor szóba elegyedtek, felhozta azt, hogy Szalacs községben közel másfél évszázada folyamatosan működik az önkéntes tűzoltó egyesület, és hogy rengeteg megőrzött tárgyi emlék van a birtokukban. Az államtitkár pedig azt javasolta, hogy minél többet próbáljanak meg megmenteni és megfelelő helyen kiállítani az eszközöket.

Az egyik megmentett és restaurált különleges szerkocsi

A rákóczifalvi Balázs Antal restaurátor és csapata tette rendbe a korábban kiállított szerkocsikat és a most elhozott és szűk körben átadott darabot is. „Ez a tűzoltómúzeum egyedülálló a Kárpát-medencében is, annak idején elmondta Hoffmann Imre, hogy az 1-es számú szerkocsi, amely egy hintó kinézetű pumpás darab, még a budapesti magyar tűzoltómúzeumban sincsen, de a kicsi, frissen restaurált kézi pumpás, gyors beavatkozású szerkocsi is olyan egyedi darab, amit ő negyven éves pályafutása során sosem látott. Az ezt előállító gyár 1901-ben csődbe ment, ez pedig még azelőtt készült, tehát több mint 120 éves. Nálunk arra használták a tűzoltók, hogy a kadétokat ezzel képezték” – magyarázta Horváth Béla polgármester. Hozzátette, nemcsak Bihar megyében, hanem országosan is egyedülálló az ottományi Komáromi–Csipkés-kúriában található gyűjtemény, melyet még a katasztrófavédelmi alakulatok is rendszeresen felkeresnek, hogy megnézzék, mivel és hogyan dolgoztak annak idején a tűzoltók.

A Komáromi udvarház napjainkban | Fotó: Bauman Dieter-Gergő

„Én is voltam a megyei tűzoltóság kiállítását megtekinteni, ami egy akkora helyiség, mint a komáromi kiállítótár egyik terme a sok közül, és a kiállítási anyaguknak az egyharmada Szalacsról származik” – tudatta az elöljáró, aki megjegyezte: szeretné is visszaszerezni a Váradra került relikviákat és azokat méltó körülmények között kiállítani a példásan rendbe tett kúria kazamatájában.

A tűzoltómúzeum létrehozásában és a szerkocsik restaurálásában oroszlánrészt vállaló Dr. Hoffmann Imre altábornagy idén márciusban elhunyt, Ottományba a lánya, Hoffmann Adrienn érkezett el átadni a frissen restaurált múzeumi darab átadására.

A szakértők alapos munkát végeztek a több mint százhúsz éves kézi pumpás gyors bevetési kocsin

A Maszol kérdésére elmondta, az édesapja sokat mesélt azokról a településekről, ahol olyan emberekkel ismerkedett meg, akik mély nyomot hagytak benne. „Ilyen volt Szalacs és Horváth Béla polgármester is. Azért tartottam fontosnak, hogy itt legyek, mert édesapám hagyatékát szeretném még jobban megismerni és továbbvinni” – fogalmazott Hoffmann Adrienn. Hozzátette: jó, hogy eljött, mert ő maga is megtapasztalhatta, mennyire „klassz hely” Szalacs és Ottomány, az észak-bihari Érmellék eme két jelentős települése.

Kapcsolódók

Kimaradt?

banner_c9R6XLX8_banner_uAfkoMzW_ScrolloverAds_2023-02-28-zs_1920x1100.jpg
banner_mPvSBO0F_banner_8CGaT4FL_ScrolloverAds_2023-02-28-zs_580x1100.jpg