banner_ImRoxvBN_webbanner_970x250.gif
banner_Qadt244U_webbanner_728x90.gif
banner_3UKEdCdT_webbanner_300x250.gif

Több száz éves boszorkányper ítéletének visszavonását kérik a norvégiai számik

A norvégiai számik (lappok) visszakérik egy szakrális dobukat, melyet 1691-ben, egy boszorkányperben kobzott egy tőlük Dánia – írta a The Guardian cikke alapján az MTI.

A dob Anders Poulsson számi (lapp) sámáné volt, akit letartóztattak és börtönbe zártak. A dobot elkobozták, és a dán királyi család művészeti gyűjteményébe került, míg 1849-ben a dán Nemzeti Múzeumba nem szállították.

1979 óta a dobot Dánia kölcsönadta a norvégiai Karasjok Sámi Múzeumának, a szerződés december 1-jén jár le. A dobot várhatóan visszaviszik Dániába, a számik azonban szeretnék, ha náluk maradna.Illusztráció forrása: Flickr/saamiblog

A karasjoki Sámi Múzeum már korábban levelet írt a dán Nemzeti Múzeumnak, hivatalosan kérte, hogy adja át a dob tulajdonjogát. A számi parlament elnöke, Aili Keskitalo a norvég és a dán sajtónak írt egy közleményt, melyben a dob visszaadását kérte.

„Ez egy szertartásokon használt, szakrális tárgy, melynek jelentős a kulturális értéke. A történelem során a számi sámánok arra használták, hogy a jövőt előre jelezzék, és kapcsolatba lépjenek a szellemi világgal” – mondta Keskitalo.

Kevés maradt fenn a dobok közül, a legtöbb európai tulajdonban, egyikük a British Múzeumban található.

„Nagy fájdalom nekünk, hogy ezek a fontos tárgyak múzeumok pincéiben rejtőznek, ahol a számik nem láthatják, nem tanulmányozhatják őket” – tette hozzá Keskitalo.

A dán Nemzeti Múzeum kutatási vezetője azt mondta a norvég Verdens Gang című lapnak, hogy megfontolják a kérést, de a visszaadásról a dán kulturális miniszternek kell döntenie.

Keskitalo szerint évek óta kérik a dobot. Azt reméli, „a dán királynő a dán emberek és az ország lelkiismereteként fog viselkedni”. Margit királynő még nem válaszolt a kérésre.

16/9 vagy 1920x1080
CSAK SAJÁT
banner_ZBiZ5lsB_MASZOL970x250px.gif

Kapcsolódók

Kimaradt?