Értékmegőrzők Szilágynagyfaluban: múzeummal is felér a Torkos házaspár gyűjteménye

Tulipános kapu, 115 éves tornácos ház és mosolygós, vidám házaspár fogadja mindazokat, akik a szilágynagyfalui népművészet iránt érdeklődnek. Az alpolgármesterrel, Fórizs Lászlóval, jeles, felejthetetlen nap érkeztünk az „értékmegőrzőkhöz”, Torkos Pálhoz és feleségéhez, Piroskához, akik aznap ünnepelték házasságuk 53. évfordulóját, ezért a beszélgetés múltidézéssel, visszaemlékezéssel kezdődött, és bár „nem volt mindig rózsás az életünk”, a szeretet, a tisztelet egy életre összekovácsolta őket. (A képekre kattintva galéria nyílik)

„Sokszor zsörtölődtünk – kezdte Piroska néni –, egy dologban viszont mindig egyetértettünk: az őseink dolgait, tárgyait meg kell tartani, mert mindkettőnk számára fontosak voltak. Már gyerekkoromban gyűjtögettem, így még most is megvan az egykori locsoló kisautóm. Ezt a természetet édesapámtól örököltem, aki nagyon szerette elrakosgatni az írásokat, könyveket, az édesanyám viszont épp az ellentéte volt. Ha egy könyvet talált, rátette a tejescsuprot, ilyenkor apukám szomorúan mondta: nézd, anyád mit csinál… Sokszor arra kényszerült, hogy kint olvassa el az újságot, miközben a felesége kereste, hogy hol van már annyi ideje”.

A 115 éves ház tornáca | Fotók: Kulcsár Mária

Piroska néni szülei mezőgazdasággal foglalkoztak, az édesanyjáék báró Bánffy János tanyáján nőttek fel, az Újhegyen, nagyapja ott volt vincellér. Innen ered a szőlőtermesztés szeretete, mert Pali bácsiék szőlészettel és borászattal is foglalkoznak. „Nagyapám mindig mesélte, hogy csinálta a bárónál, én megtanultam, és a tudást felhasználjuk” – mondta mosolyogva Piroska néni. Édesapja postás volt, ő is ragaszkodott a röghöz, mert a nagyszülőknek sok földjük és tizenegy gyermekük volt.

Az ötszobás házat, ahol most a Torkos házaspár él, Pali bácsi nagyszülei építették. Az utcafront felöli első szobában – amely falun egykoron „tisztaszoba” volt, amit szinte soha vagy csak alig használtak –, Piroska néniék múzeumot alakítottak ki. Gyakran érkeznek ide látogatók, mert a nagyszoba igazi kincseket tár az érdeklődők elé. Mint megtudtuk, nemcsak szilágynagyfalui vonatkozású tárgyak, hanem más településről érkező vendégek által hozott régi, különböző vidékre jellemző darabokat is látni.

Különböző népviseletek sorakoznak a gyűjteményben

„Ha valaki jött hozzánk és megkérdezte, mit hozhatunk, mindig azt mondtam, hogy valamilyen régiséget” – mesélte Piroska néni, így nem lepődtünk meg azon sem, ha épp csángó népviseletet láttunk a szilágynagyfalui mellett.

Amire a legbüszkébbek

Pali bácsi nagytatája egykori bunkósbotjára, Piroska néni pedig édesanyja kendőjére. A nagytata azzal járt egykoron a vásárokba, teteje kifúrva, nehezékkel megtömve, és az öregnek az volt a szavajárása, ha olyan vendég jön, akit nem óhajt, a vendégváró bottal fogadja.

Egyik asztalon régi, több mint százéves könyvek. Köztük csatos imakönyv, biblia, amit a világháborúból hozott haza Pali bácsi nagyapja. Történet is fűződik hozzá: tűzharcban elvesztette, de éjszaka golyózápor közepette visszament utána. 1902-ből való katolikus könyv is áll az asztalon, amit a katolikus pap is kért, de eszmei értéke van, nem adják – mondták.

,,Sok mindent próbáltunk megmenteni. Van, ami még a miénk volt: az első osztályos koromban használt számológép, mamának a palatáblája, és vannak régi cserépedények, amiket a régészek is megcsodálnak, mert nemcsak szilágynagyfalui, hanem margittai, désházai is van közöttük” – mesélte lelkesen Piroska. Mint mondta, próbálja megmenteni a magyarsággal kapcsolatos dolgokat, és azt vallja: ő nemcsak magyar, hanem büszke magyar is mindaddig, amíg az unokái nem házasodnak össze más nemzetiségűekkel. „De ha beházasodnak, csak magyar leszek, akkor a büszke szót elhagyom, ezt érzem, ez van” – állítja.

A szobában a mai generáció számára ismeretlen tárgyak sorakoznak egymás mellett: fából készült krumplitörő, paszulytörő, mángorló, zsidómérleg, szenesvasaló előtti vasaló, régi varrógépek, kenderfeldolgozáshoz szükséges eszközök, ecsellő, amivel vékonyabb szállá finomították a kendert, az egykori nagyfalusi vasútállomás egyik téglája, régi bankjegyek, és minden darabhoz van egy történet.

Régi használati tárgyak

„Ide több időre kell jönni, ilyen rövid idő alatt meg se tudok mutatni mindent” – mondta Piroska néni, majd kinyitotta az egyik szekrényt, amely tele volt kézi készítésű szőttesekkel, varrottasokkal, köztük a féltve őrzött delin kendővel, édesanyja menyecskekendőjével. A nagyágyon báró Bánffy Jánosék ágyterítője. Tőtös Klári néni, a báróék cselédje a szomszédban lakott, ő ajándékozta nekik. Az egyik kisszekrényen a báróék porcelán edénye, amit hátrahagytak, amikor „kitessékelték” őket. „Anyósomék közel laktak, a cselédek néhány dolgot megmentettek, átvitték hozzájuk, és ők megőrizték” – mesélte Piroska néni.

Régi hangszerek is helyet kaptak a szobában, fából kifaragott régi citera is, amit egykoron még Pali bácsi az édesapjával készített, és ha felhangolnák, talán még ma is működne. Az ágy előtt található asztalon a szülők konfirmáló bizonyítványa, báró Bánffy György portréja, a Torkos család képzőművész unokájának alkotása. A falon festmények, egyiken Vörösmarty Mihály, másikon a muhi csata, de megtalálható az 1933-ban kiadott „nagy térkép” is.

A hatalmas, sokat rejtegetett zászló

A szobát mintegy belengi a magyar zászló, ami a szilágynagyfalusi baptista gyülekezeté volt, néhai Deák Lajos évekig őrizte, néhány esztendeje azt mondta: „Annyit reszkettem érte, féltem, hogy összekötik a kezem, annyit dugdosgattam, volt fenn a padláson, a szénakazalban is, mikor hol”.

„Az volt a kérése, hogy őrizzük tovább, de írjuk mellé: Magyar Impérium alatti szilágynagyfalui zászló. Deák Bálint, született 1888. – Szilágynagyfalu, Nagy utca – kezében volt felvonultatva utoljára” – mondta Torkos Pál.

Szeretnének igazi múzeumot a házból

Sokan vittek régi tárgyakat megőrzésre, mert nem akartak örökre megválni tőlük, náluk viszont jó helyen van. Egy fiatalember azt mondta, sajnálja kidobni az örökölt dolgokat, de az anyósa és a felesége azt kérte, tüntesse el. „Ide hozhatod, mondtuk, amíg van hely, hozhatod...” – idézte fel a házaspár.

A turulmadár az utcán

Nem csak a szoba, a tornác is rejteget értékeket, ott tartják a nagyszülők régi bútorát. Piroska néninek van egy nagy kívánsága: a házuk mellett található egy felújított, de lakatlan ház, ha azt eladnák, ők megvennék, és a több mint százéves házukat múzeummá alakítanák, így a meglévő tárgyaknak lenne hely bőven, és akkor rendszeresen fogadhatnának látogatókat. Már most is sokan kíváncsiak a házra és a múzeumra, a helyi kisiskolások gyakran felkeresik őket.

A gyors szemle után a kedves házaspár mosolyogva kísért ki, közben volt miről mesélniük, hiszen jól ismerik a település múltját. Meghatódva mesélték el a templom leégésének történetét, vagy az azzal szemközti lakás átalakításakor talált feliratozott gerendának a sorsát. Ha betekintést akarunk nyerni Szilágynagyfalu múltjába, akkor a Torkos család kiváló kiindulópont. Bár házukat, a „múzeumot” nem a központban találjuk, mindenki ismeri őket, és szinte elég, ha csak az utcát találjuk meg, mert a porta előtt díszeleg a nagy turulmadár.

16/9 vagy 1920x1080
CSAK SAJÁT

Kapcsolódók

Kimaradt?