Egy 175 évvel ezelőtt kiadott oltási igazolás a hónap kiállítási tárgya Marosvásárhelyen

Egy 1846-ból származó, német nyelvű, Nagyszebenben kiadott oltási igazolás a marosvásárhelyi orvosi egyetem e havi kiállítási tárgya.

A Marosvásárhelyi George Emil Palade Orvosi, Gyógyszerészeti, Tudomány és Technológiai Egyetem hétfőn új kezdeményezést indított: havonta közzéteszik és népszerűsítik a hónap kiállítási tárgyát, amelyet az egyetem marosvásárhelyi várban található múzeumában tekinthetnek meg az érdeklődők.

Mivel április 24. és 30. között tartják az immunizációs világhetet, az első kiállított tárgy egy 1846-ból származó oltási igazolás, amelyet Nagyszebenben adtak ki, és azt bizonyítja, hogy tulajdonosa megkapta a variola vírus vagyis a fekete himlő elleni védőoltást.      Fotó: Marosvásárhelyi George Emil Palade Orvosi, Gyógyszerészeti, Tudomány és Technológiai Egyetem

„Áprilistól kezdődően az egyetem múzeuma havonta megtekinthetővé teszi a hónap kiállítási tárgyát azzal a céllal, hogy népszerűsítse az intézmény gyűjteményét az aktuális hónap jeles eseményeivel összhangban. Mivel április 24–30. között tartják az immunizálás világhetét, az első kiállított tárgy egy fekete himlő elleni oltási igazolás, amelyet Nagyszebenben adtak ki 1846-ban. A fekete himlő az egyik legpusztítóbb betegség volt, amelyet csak 1978-ban győztek le teljesen. A variola elleni oltás az első vakcina volt, amelyet járványos betegség ellen használtak” – írja közleményében a marosvásárhelyi orvosi egyetem.

A felsőoktatási intézmény múzeumát idén év elején nyitották meg azzal a céllal, hogy megismertessék a közönséggel a helyi akadémiai örökséget. A marosvásárhelyi várban található múzeumban önkéntesek, valamint történelem szakos egyetemisták vezetik körbe a látogatókat.

Kapcsolódók

Kimaradt?