Székelyudvarhelyre látogat az erdélyi nemesség fényűző életmódját bemutató kolozsvári kiállítás

Tetőtől talpig selyembe és nemesfémbe öltöztek, és zománcozott ötvös-remekművekből szippantották a tubákot az erdélyi nemesek. A többnyire főúri sírokból előkerült tárgyakból rendezett divattörténeti kiállítást 2019-ben az Erdélyi Nemzeti Történeti Múzeum Bőségszaru – Az erdélyi nemesség fényűzése címmel, ezt vándorkiállítás formájában a székelyudvarhelyi Haáz Rezső Múzeumban is bemutatják.

A Haberstumpf-villában berendezett kiállításon közel 200 tárgyat állítanak ki a 17–19. századi erdélyi nemesség által birtokolt tárgyakból, ezeket a fényűzés és a bőség jegyében válogatták össze a
történészek oly módon, hogy az Erdélyi Nemzeti Történeti Múzeum gyűjteményének leglátványosabb kora újkori és újkori viseleti kiegészítőit és ékszereit kínálja az érdeklődő közönségnek, írja a Haáz Rezső Múzeum közleménye.Csipkés selyemruha a 19. század közepéről egy 19. század eleji empire stílusú juharfurnírral és aranyozott bronzdíszítéssel ellátott tükör előtt | fotó: Zsizsmann Erika

Ahogy a kolozsvári tárlatról szóló korábbi képes beszámolónkból kiderül, a kiállított tárgyak egyik jelentős forrása a küküllővári református templom 1896-ban feltárt, 16. század végéről származó sírlelete, a másik pedig a kolozsvári Farkas utcai református templom 1911-es kriptafeltárásai.

A március 26-án, pénteken délután 5 órakor kezdődő székelyudvarhelyi megnyitón Pálfi Kinga, Székelyudvarhely Megyei Jogú Város alpolgármestere köszönti a vendégeket, a kiállítást Ványolós István művészettörténész nyitja meg, közreműködnek a Székelyföldi Filharmónia zenészei, a rendezvény házigazdája pedig Miklós Zoltán, a Haáz Rezső Múzeum igazgatója lesz.

16/9 vagy 1920x1080
CSAK SAJÁT



Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?