Jelentős kiállítási díjjal sújtaná a romániai múzeumokat, galériákat egy tervezet

A Visarta egyesület javaslatára a Román Szerzői Jogvédő Hivatal (ORDA) egy olyan tervezetet tárgyal, amelynek értelmében minden kiállított képzőművészeti alkotás, fénykép után 70 és 100 lej közötti összeg fizetendő, írta meg a Newsweek. A portál szerint a kiállítási díj jelentős többletterhet róna a múzeumokra és a galériákra, ráadásul egy átláthatatlan magánszervezetet helyezne monopol helyzetbe.

A tervezet szerint az alkotói egyesületek, alkotótáborok és az állami múzeumok, valamint a közgyűjtemények alkotásonként 35 és 70 lejt közötti összeget, a galériák, kiállítóterek, magánmúzeumok alkotásonként 60 és 85 lej közötti összeget, a vásárok, művészeti fesztiválok, előadások pedig alkotásonként 75 és 100 lej közötti összeget kellene fizessenek a Visartának a kiállítás időtartalmától és a kiállított munkák számától függően. A díj minden kiállított képzőművészeti, fotóművészeti, iparművészeti vagy építészeti alkotásra, illetve a digitális alkotások vetítésére vonatkozna. Ráadásul a Visarta előzetes engedélyhez kötné a kiállítások, rendezvények megszervezését.

Az ORDA tárgyalóbizottságot hozott létre az új szabályzat módszertanának kidolgozására, és megbeszélésre hívta az érintett szervezeteket, többek között a Romániai Múzeumok Hálózatát, a Romániai Fotográfusok Egyesületét, a Romániai Képzőművészek Egyesületét, és másokat. A tervezetről előzőleg sem a romániai képzőművészek, sem a műkereskedők, sem a becsüsök egyesületeit nem értesítették, állították a Newsweeknek az érintett egyesületek vezetői.

A Romániai Múzeumok Hálózata csütörtökön közzétette álláspontját, miszerint az ORDA tárgyalóbizottság létrehozására vonatkozó döntésének Hivatalos Közlönyben való megjelenése, november 13., és a Visarta által kitűzött első tárgyalási nap, november 19. közötti idő nem volt elég a tervezet beható tanulmányozására, de számos aggály merül fel a bizottság összehívása és működése körül is. Hangsúlyozzák azt is, hogy a múzeumok állami támogatásból működnek, ráadásul az utóbbi két évben mintegy 45 százalékkal csökkent a költségvetésük, így a kiállítások jogdíjkötelessé tételével gyakorlatilag leállna a tevékenységük.

Az 1999 óta működő szervezet feladata az ORDA jóváhagyásával a vizuális művészeti alkotásokhoz, illetve a térképekhez, topográfiai, földrajzi és tudományos rajzokhoz kapcsolódó jogdíjak menedzselése. A honlapján szereplő információk szerint jelenleg 610 romániai művész a tagja. A beiratkozás 50 lej, az éves tagsági díj 350 lej.

 A szerzői jogokat szabályozó 8/1996-os törvény 2004-es módosítása értelmében az alkotót részesedés illeti meg mindannyiszor, amikor a műve gazdát cserél, ezt a részesedést pedig 2006 óta a Visarta gyűjti össze akkor is, ha az illető alkotó nem tartozik a szervezethez, legtöbb 15 százalékos jutalék ellenében. A törvény azt is lehetővé teszi, hogy amennyiben a begyűjtött szerzői jogdíjért három éven keresztül senki sem jelentkezik, akkor azt a Visarta tagjai között osszák szét a közgyűlés határozata szerint. Kérdés, hogy azok az alkotók, akik nem tagjai az egyesületnek, vagy az örököseik értesülnek-e arról, hogy jelentkezniük kellene az őket illető jogdíjért. 

Irina Florescu, a Visarta elnöke a romániai Szabad Európa Rádiónak hangsúlyozta, hogy az egyesület törvényesen gyűjti a szerzői jogdíjakat, hozzátéve, hogy ez olykor nehézkesen működik. Florescu azt is kiemelte, hogy a műalkotások kiállítási díjával kapcsolatban kidolgozott tervezet egyelőre tárgyalás alatt áll, amire az összes felet meghívták.

Kelemen Hunor, az RMDSZ elnöke múlt héten elfogadhatatlannak nevezte a Visarta tervezetét, ennek alkalmazása szerinte a múzeumok, galériák csődjét jelentene, az intézményeket és az alkotókat is kilátástalanságba taszítaná. „A kulturális miniszterhez és a kormányfőhöz fordulok, hogy azonnal állítsák le ezt a tervezetet” – mondta az RMDSZ elnöke.

(Nyitókép: Pexels.com)

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?