Már a jövő sem a régi – Bányász Anna fotóiból nyílik kiállítás Csíkszeredában

Gazdálkodó családban felnőve közvetlen közelről figyeli meg és fotózza az állatok világát, Erdélyt Bányász Anna, felvételeiből március 10-én nyílik kiállítás a csíkszeredai Új Kriterion Galériában.

Fotókiállítással nyitja meg idei tárlatai sorát a csíkszeredai Új Kriterion Galéria. A kiállítótérben ezúttal a fotóké lesz a főszerep. A gyergyóújfalusi származású Bányász Anna fotóin a székely gazdálkodás jelenik meg úgy, ahogyan azt kevesen láthatják, tapasztalhatják meg.

„Sokan fotózzák Erdélyt: a megkopó, lassan elfogyó múltat, időtlen öregember-tekinteteket, a fotó erejéig feltámasztott és kimerevített mesterségeket. Az Erdély-romantikán és klasszikussá váló, lemerevedő székelyföldi toposzon azonban kevesen lépnek túl” – írta a kiállítás ajánlójában Köllő Miklós, építész.

Bányász Anna édesapja többgenerációs portán élő, családja támogatását élvező értelmiségi, kinek meglátása szerint igazából „az értelmiség a jövő parasztja”. Gazdálkodó családban felnőve, teológiai végzettséggel, hosszú ideig vidékfejlesztéssel foglalkozott, majd élete egy fordulópontján úgy döntött, hogy nemcsak elméletben tanítva, hanem gyakorlatilag alkalmazva fogja megmutatni, miként lehet a jószágot természete szerint, szabadon tartani, munkatársként kezelni. Tenni egy lépést vissza az elveszett paradicsomba, és innen indulva újragondolni a lehetséges, fenntartható jövőt – amiről közösségi oldalán rendszeresen tudósít, naplónál tömörebben, szinte balladailag, mintha kortárs krónikát írna a tiszta forrás kereséséről – olvashatjuk a fotós családjáról.

„Bányász Anna egyszerre hozza a gazdálkodás és a fotózás szeretetét, hisz édesanyja is régóta foglalkozik fotózással. Anna olyan közel tud menni az állatokhoz – amelyek szabadon tartva, munkatársként megszokták őt –, mint fotósok közül senki más, és a kamerát kéznél tartva, végtelen türelemmel, a pillanatot azonnal felismerő és megragadó érzékkel, szinte haditudósítóként illuminálja a fenntartható jövő felé forduló gazdaság kibontakozását” – emelte ki Köllő Miklós.

„Míg Robert Capának a spanyol polgárháború szimbólumává váló, ikonikus fényképe, A milicista halála esetében sokan úgy tartják, hogy beállított helyzetet rögzített, és nem a spontán pillanatot kapta el, Bányász Anna esetében ez az attitűd kizárt: próbáljon meg bárki teheneknek magyarázni koreográfiát… Ebből adódóan Bányász Anna fotói frissek, életszagúak, aktuálisak, mintegy fényképen megjelenített Cantata Profana Transilvanicaként közvetítve Anna finom női megérzését, hogy már a jövő sem a régi” – olvashatjuk a tárlatról Köllő Miklós ajánlójában.

Bányász Anna - Már a jövő sem a régi
Új Kriterion Galéria, Csíkszereda Petőfi u.4.
Megnyitó: 2022. március 10. 18.00 óra
Megnyitja: Köllő Miklós

16/9 vagy 1920x1080
CSAK SAJÁT

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?