Elszigetelve – az Új Kriterion Galéria a világjárványra reflektáló szövegeket és képeket mutat be

Különleges könyvbemutatóra és kiállítás-megnyitóra készül a csíkszeredai Új Kriterion Galéria. A kezdeményezők arra kértek hét írót és hét képzőművészt, hogy a világjárvány okozta kényszerű elszigeteltség témaköréhez kapcsolódva válogassanak alkotásaikból.

Kettős eseményre várja a kultúrakedvelő közönséget a csíkszeredai Új Kriterion Galéria. A kapuit tíz évvel ezelőtt megnyitó intézmény előbb az Elszigetelve címet viselő kötetet mutatja be a közönségnek, majd hasonló címmel nyitja meg legújabb képzőművészeti tárlatát. A projektben arra kérték fel a résztvevő képzőművészeket és szerzőket, hogy alkotásaikban mutassák be a koronavírus-járvány okozta elszigeteltség okozta létállapotokat.

„Vannak helyzetek, amelyek szűkebb embercsoportok vagy az egész emberiség viselkedését próbára teszik. Ilyen például egy világjárvány. (…) Kötetünk kísérlet arra, hogy megvizsgálja, a különbözőség mellett mi a közös hét író és hét képzőművész magatartásában, hogyan hat alkotásaikra és műveikre az új helyzet meg- és átélése. Szerzőink kiválasztásában a sokszínűséget és különbözőséget tartottuk szem előtt, arra kértük őket, hogy válasszanak alkotásaikból a címhez/létállapothoz illő darabokat. Az eredmény izgalmas, felkavaró, elgondolkodtató vagy nyugalmat hozó olvasmány és képanyag – ablak egy képzelt világra, amely időnként kísértetiesen hasonlít ahhoz, amelyben létezünk” – írták a projektről a kezdeményezők.

A Bookart Kiadó és az Iskola Alapítvány Kiadó közös gondozásában megjelent kötetben szereplő szerzők: Molnár T. Eszter, Márton Evelin, Cserna Szabó András, Kemény István, Wirth Imre, Nyáry Krisztián, Ozsváth Zsuzsa. A kötetben szereplő és kiállító művészek: Tombor Zoltán, Weiler Péter, Gaál József, Nagy T. Kriszta, Szabó Dorottya, Iski Kocsis Tibor, Részegh Botond.

Az esemény programja:
Augusztus 26. csütörtök
18:00 - Közönségtalálkozó, könyvbemutató és dedikálás
Csíki mozi, moderál Márton Evelin
A beszélgetés után dedikálás a mozi előcsarnokában, ahol a könyv is megvásárolható.
Augusztus 27. péntek
19:00 – Kiállítás-megnyitó
Új Kriterion Galéria, megnyitják Gaál József és Részegh Botond
Szervezők: Kriterion Alapítvány, Bookart Kiadó, Alutus Nyomda és Iskola Alapítvány

(Borítókép: Szabó Dorottya alkotása)

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?