A karantén és elszigeteltség időszakát eleveníti meg az Új Kriterion Galéria új kiállítása

Here I sit still in silence (Még mindig csendben ülök) címmel nyílik meg a csíkszeredai Új Kriterion Galéria legújabb tárlata csütörtökön. A tárlaton Oana Coșug arról a 2020-as évről készült művei láthatóak, amelyben a karantén és az elszigeteltség természetes következménye a feszültség és a szorongás.

A rajz dominál Oana Coșug Új Kriterion galériában csütörtökön megnyíló kiállításán, a festmény pedig inkább kivételnek számít – olvashatjuk a tárlat kapcsán Dan Lazea szavait. „A vonaton, egy reptéren, amikor a városba megy – bármilyen hely a műteremhez tartozik, hiszen a rajz, a festménytől eltérően, megengedi, hogy ilyen módon birtokba vegye, megközelítse a teret” – magyarázza a Bukaresti Egyetem oktatója.

Mint a kiállított művek kapcsán Dan Lazea megjegyezte: „elkerülhetetlen volt, hogy Oana legutóbbi művei az utolsó év tapasztalatairól is szóljanak, erről a 2020-as évről, amelyben a karantén és az elszigeteltség természetes következménye a feszültség és a szorongás volt. Oana szereplői is átmennek ezen a tapasztalaton”.

„Az akvarelleket, a tusrajzokat, a lavírozott tust olyan technikával használja a művész, mely bizonyos patinát ad, s ez meglepően különbözik az ecsetkezelés üdeségétől és spontaneitásától. És amikor a színeket fixálta és a festék megszáradt, és amikor végül a képeket is rögzítette, és a kiállítás látogathatóvá vált, Oana Coșug diszkréten visszavonul, és szereplőivel együtt azt mondja: Here I sit still in silence (Még mindig csendben ülök)” – írta Dan Lazea (Demény Péter fordítása).

A kiállítás megnyitója 2021. május 27-én 18.00 órakor lesz a csíkszeredai Új Kriterion Galériában (Csíkszereda, Petőfi u. 4.). A tárlat 2021. május 27-e és július 1-e között látogatható.

16/9 vagy 1920x1080
CSAK SAJÁT

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?