A rajzfilmek kimerevített kockáinak világát idézi meg az Új Kriterion Galéria új tárlata

Megfagyott rajzok címmel nyílik csütörtökön a csíkszeredai Új Kriterion Galéria új kiállítása. A tárlaton Gili Mocanu és Giuliano Nardin képzőművészek alkotásait mutatják be.

Folytatódik az idén tíz éves Új Kriterion Galéria kiállítás-sorozata. A csíkszeredai kiállító tér ebben az évben harmadik kiállítás-megnyitójára készül. Ezúttal két fiatal román képzőművész, Gili Mocanu és Giuliano Nardin alkotásait mutatják be.

„Annak a két művésznek az esetében, akiknek a kiállítását nézzük, a rajzfilmek világából való részletek összeolvadását látjuk a klasszikus művész fegyelmezett eszközeivel. Giuliano Nardin közelebb kerül a rajzfilmek mulatságos, karikatúra jellegű hatásához. Szereplői a román népmesét is feldolgozzák: olyan rajzfilm ez, amelyik belefagyott a rémület állapotába, amelyben hirtelen minden alak megrémült abba a világba, amibe belevetették. Giuliano azt a sikolyt festi meg, amely elkísér a Halottak Völgyébe tett utazásra. Gili Mocanu a kiállított régebbi munkákban minden személyes, mégis általános használati tárgyat a világban való tragikomikus elhelyezkedés ikonjává változtat. A robot, a hangszóró, a bőrönd, a blokk, a matchbox vagy a hullám: mind olyan jelképek, amelyek a névtelen tiszta lelket a Gili Mocanu nevű személlyé tették. A tárgyak képe rajzfilmekké, kvázi-játékokká válnak. Gyakorlatilag az a tekintet ez, amelyet egy olyan gyermek vet a világra, aki még nem teljesen vált ki abból a régiből, az igaziból: a nehézkes, szürke és nevetséges világra vetett pillantás” – olvashatjuk a kiállítás kurátora, Dan Popescu leírását a tárlatról.

Gili Mocanu és Giuliano Nardin Fixed Cartoons  című kiállítása csütörtökön, 18.00-kor nyílik az Új Kriterion Galériában (Csíkszereda, Petőfi u. 4.) Kurátor: Dan Popescu A tárlat május 22-ig látogatható.

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?