Dacian Andoni kiállításával készül a csíkszeredai Új Kriterion Galéria

Dacian Andoni kiállítása nyílik szerdán este hattól a csíkszeredai Új Kriterion Galériában. A Spiky Prism (Tüskés prizma) című kiállítás február 20-ig látogatható.

Az 1962-ben Aradon született festőművész Iași-ban végezte el a képzőművészeti akadémiát, később Temesváron szerezte meg a doktori címet, és jelenleg itt tanít a Temesvári Nyugati Egyetem Képzőművészeti Karán. Egyéni kiállítása volt többek között Párizsban, Temesváron,  Iași-ban, Kolozsváron és a Bukarest melletti Mogoșoaia palotában.

Dan Hăulică, a nemrég elhunyt műkritikus a Temesvári Művészeti Múzeumban 2011-ben nyílt kiállítás megnyitóján elhangzott méltatásában Clairvaux-i Szent Bernáthoz, a cisztercita reform kezdeményezőjéhez hasonlította a román képzőművészt:  „Egy évszázadnál rövidebb idő alatt ötszázharminc kolostort húztak fel Európában a legbarátságtalanabb helyeken, vad bozótosokban, lakatlan vidékeken, s ezek nemcsak az egész Nyugat arculatát változtatták meg, hanem az európai emberiség viszonyát is az Istenséghez, határozott hangsúlyokat találva a nagy intellektuális és lelki hangkeresésben. Szent Bernát azt mondja, ő, aki a román építészet protagonistája volt, a legszigorúbb művészeté – azt mondja tehát, ’meg kell tennünk, mézet kell facsarnunk a kőből és zsírt a legkeményebb sziklákból.’ Arra célzott ezzel az intelemmel, hogy bátran rá kell törni mindarra, ami kemény ellenállást tanúsít a művésszel szemben, s azt ígérte, hogy léleksimogató forrásokra találunk így. Ez látszik Dacian Andoni művészetében is, amely az arany diadalmas árnyalataiban ragyog minden mellett, ami magmaként, szürke lávaként jelenik meg. Ez a kombináció olykor a végtelen pátoszát hozza a befalazás témájába. Van az egyik legérdekesebb képen, az egyik legutóbbi festményen egy nyugtalanító vályogtégla, mely tüskésen terem – szalmaszálak, melyek kidöfnek a földből –, mely messziről koponyának tűnhet. Zurbaránra, Odilon Redonra gondol az ember, a pátosz nagy szenvedéseire egy területen, mely Keresztelő Szent Jánost és Orfeuszt is magába foglalja.”

A szerdai kiállítás-megnyitó az Új Kriterion Galéria Facebook-oldalán élő közvetítésben is követhető.

16/9 vagy 1920x1080
CSAK SAJÁT

Kapcsolódók

Kimaradt?