Fotók és grafikák egy térben – páros kiállításra készül az Új Kriterion Galéria Csíkszeredában

A kortárs magyar vizuális művészet két kiváló egyénisége, Vásárhelyi Antal grafikus és Tóth György fotóművész kiállításával folytatódik a csíkszeredai Új Kriterion Galéria 2021-es tárlatsorozata. A Bukaresti Magyar Intézettel partnerségben megvalósuló kiállítás szeptember 9-én nyílik meg.

Két kortárs alkotó közös kiállításával várja a művészetkedvelőket az idén 10 éves csíkszeredai Új Kriterion Galéria. A jövő csütörtökön nyíló tárlaton Vásárhelyi Antal grafikáit és Tóth György fotográfiáit láthatja a közönség. Az elmúlt évről elhalasztott eseménnyel a két művész 70. születésnapja előtt tiszteleg a kiállítóhely.

A Szatmárnémetiben született Vásárhelyi Antal a bukaresti képzőművészeti egyetemen végzett belsőépítészeti és grafikai tanulmányokat, majd 1979-ben áttelepült Magyarországra. A 80-as évek közepén részt vett a Kísérleti művészet és a Művészet ma I-III. nemzetközi kiállítások megszervezésében. 1988-ban a Hiány című társadalmi és művészeti folyóirat szerkesztője lett, a lapnak jelentős szerepe volt a politikai és művészeti pluralizmus megteremtésében Magyarországon. Az Association pour la Promotion du Patrimonie Artistique Français és a Berufsverband Bildender Künstler tagja.

„Nagyméretű, geometrikus, többnyire fekete-fehérben komponált, a leggyakrabban architektonikus elemekből építkező lapjait M. C. Escher illuzionisztikus térformálásának hatására utaló megoldások jellemzik, az elvont formákat gyakran figurális részletekkel társítja, a tárgyilagos, hűvösen elemző hang ironikus vagy drámai mozzanatokkal gazdagodik” – írta művészetéről az artportal.hu.

Péterfy Gergely szavai szerint „Vásárhelyi Antal képei a szimbólumok nyelvét beszélik, amely az egyértelműség és a sokértelműség, a bizonyosság és a bizonytalanság tereibe helyezi a szemlélőt. Olvadékony és hűvös az idő, a világról lekoptak a színek, mint felesleges és értelemzavaró akcidenciák, eltűnnek a hegyek és a völgyek, a bolygót és az emberi világot valamennyi alkotásával a szent tér, a szakrális temenos, a világ nyüzsgéséből, a profanum vulgustól leválasztott, architekturális tér képviseli. Az épített, azaz gondolatban megtervezett, absztrakciókkal kiszámított, előzetesen csak gondolatban létező térstruktúra képviseli az ő képi világában mindazt, amit ezen a világon képesek vagyunk mi emberek megteremteni, belakni, jelentéssel felruházni és örökül hagyni magunk után”.

Tóth György Budapesten született. 1972 óta fényképez rendszeresen. 1980-ban fotós szakmunkás bizonyítványt szerzett; 1980-ban a Magyar Televízió fotósa, 1998-tól 2000-ig a fotóosztály vezetője. 1980–1986 között tagja és három éven át vezetőségi tagja volt Fiatal Fotóművészek Stúdiójának. A Balogh Rudolf díjjal és a 2008-as év Magyar Fotográfia Nagydíjával kitüntetett fotóművész tagja a Magyar Fotóművészek Szövetségének és Magyar Alkalmazott Fotográfusok Kamarájának.

„Tóth György életműve: változó korok, változó témák, folyamatosan változó technikával elmesélt történetek inkább spirál, amely egy-egy lezárás után új lendületet vesz. Nézzék, lássák és élvezzék a változást, a test és a tér csodás alakváltozásait” – írta a fényképészről Palotai János.

Vásáhelyi&Tóth 70
Megnyitó: 2021. szeptember 9., 18.00 óra
Új Kriterion Galéria (Csíkszereda, Petőfi utca 4.)

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?