„Szürreális és abszurd”, hogy a bíróság érvénytelenítette Sepsiszentgyörgy zászlaját

„Szürreális és abszurd, hogy érvénytelenítette a bíróság Sepsiszentgyörgy zászlójáról szóló kormányhatározatot!” - állapította meg Antal Árpád, aki szerint még nem ismerik a bíróság részletes indoklását ám biztosan fellebbeznek ellene, amint azt megkapják és kielemzik.

Sepsiszentgyörgy polgármestere Facebook-oldalán reagált arra, hogy két román civil szervezet, a Kovászna, Hargita és Maros Megyei Románok Civil Fóruma és a Dan Tanasă által képviselt és a magyar szimbólumok ellen perek sorozatát indító Méltóságért Európában Polgári Egyesület kérésére a brassói táblabíróság alapfokon érvénytelenítette a Sepsiszentgyörgy zászlajának elfogadásáról szóló tavalyi kormányhatározatot.

„Totális döbbenettel és hitetlenkedve fogadtam a hírt, hogy a brassói táblabíróság helyt adott annak az abszurd kérésnek, hogy helyezzék hatályon kívül Sepiszentgyörgy zászlóját. Egyszerűen nem értem, egy jogállamban hogyan fordulhat elő az, hogy két nyilvánvalóan soviniszta és magyargyűlölő egyesület – melyeknek kizárólagos célja a békés interetnikus kapcsolatok felborítása és a magyar–román viszony elmérgesítése –, el tudta érni azt, hogy első fokon érvénytelenítsenek egy határozatot, amit Románia kormánya hozott egy hatályos törvény alapján, az összes követelmény és szabály betartásával”, írja állásfoglalásában Antal Árpád.

A sepsiszentgyörgyi elöljáró hozzáteszi: abban bízik, hogy a szimbólumvitákat egyszer és mindenkorra rendezni tudják, annak érdekében, hogy az erdélyi magyar közösségek háborítatlanul használni tudják a közösségi zászlókat, egyszerűen azért, mert ez így normális. „Abban bízom és abban hiszek, hogy a huszonegyedik században vannak fontosabb dolgok, mint egy közösséget folyamatosan és orvul az identitása és a szimbólumai miatt támadni.”

Antal Árpád megállapította: „naivitás volt a részemről azt feltételezni, hogy mind a megélhetési provokátorok, mind a mögöttük álló mélyállam elfeledkezett a székelyek zászlóiról. Nyilván nem, hiszen ha ezek a mesterségesen kreált problémák megoldódnak, akkor ők munka nélkül maradnak. Tény, hogy csalódott vagyok amiatt, hogy ez Romániában, mely magát külföldön modellértékű államként állítja be a kisebbségek problémáinak rendezésében, megtörténhet. És ne legyen illúziónk, Sepsiszentgyörgy csak az első eset, sok más következik majd ezután. Mi nem ezt várjuk Romániától, hanem megértést és tiszteletet a magyar közösség irányába!” – írja a sepsiszentgyörgyi polgármester.

Benkő Erika, a Mikó Imre Jogvédő Szolgálat vezetője a Maszol megkeresésére elmondta: megdöbbentőnek tartják a brassói táblabíróság alapfokú ítéletét és figyelemmel kísérik az ügy alakulását. „Egyelőre nem ismerjük a bírósági ítélet részletes indoklását, megvárjuk azt és az indoklás fényében megvizsgáljuk a lehetőségét annak, mit tudunk tenni”, mondta el lapunknak Benkő Erika.

A románok jelenlétére utaló szimbólumokat hiányolják?

Tudomásunk szerint a sepsiszentgyörgyi zászló ellen pereskedők a városzászlón lévő címert kifogásolják, amelyben hiányolják a románok jelenlétére utaló szimbólumokat, illetve hogy a sepsiszentgyörgyi városzászló a székely zászló színeit tartalmazza.

Mint arról beszámoltunk, hosszú évek és viszontagságos törvényalkotási folyamat után tavaly júliusban lett hivatalos zászlója Sepsiszentgyörgynek. A városzászlót még tavaly nyáron kitűzték a sepsiszentgyörgyi városháza és az alárendelt intézmények homlokzatára. Antal Árpád korábban felidézte, hogy a helyi önkormányzat még 2010 januárjában fogadta el a városzászlóról szóló határozatot, majd rengeteg hatósági felszólítás, cirkusz és pereskedések következett. A polgármester szerint 2015-ben egy újabb helyi határozatot fogadtak el a városzászlóról, amit elküldtek a fejlesztési minisztériumba, ott azonban fiókba került az iratcsomó, egészen a tavalyi évig, amikor Cseke Attila miniszter elővette a dokumentációt a fiókból és végre elfogadták a határozatot.

Sepsiszentgyörgy zászlaja arany és kék sávos, közepén a település címerét ábrázolja. A település címere pajzs alakú, rajta kék mezőben a vár és a templom, felette arany Nap és ezüst Hold. A vár előtt három zöld mező, rajta a település védőszentje és névadója, a lovon ülő Szent György és a sárkány látható.

16/9 vagy 1920x1080
CSAK SAJÁT

Kapcsolódók

Kimaradt?