Szijjártó Péter Sepsiszentgyörgyről üzent az erdélyi magyaroknak

A magyar kormány által finanszírozott beruházásokat tekintett meg, majd a közelgő magyarországi parlamenti választásokon való részvételre buzdított Sepsiszentgyörgyön Szijjártó Péter. Magyarország külgazdasági és külügyminisztere hétfőn délelőtt a sepsiszentgyörgyi városházán találkozott többek közt Antal Árpád polgármesterrel, Kelemen Hunor miniszterelnök-helyettessel, az RMDSZ elnökével és Kató Bélával, az Erdélyi Református Egyházkerület püspökével, majd közösen meglátogatták a Gyöngyvirág utcai református templomot és a mellette épülő idősotthont, ezután pedig a Sepsi OSK focistadionját.

Első alkalommal látogatja meg Sepsiszentgyörgyöt hivatalban lévő magyar külügyminiszter, mondta Szijjártó Péter, aki szerint ez „egyrészt szégyen”, másrészt örül annak, hogy ő lehet az első hivatalban lévő magyar külügyminiszter, aki ellátogat a „legkeletibb vármegyébe”.

Személyesen lehet szavazni a diplomáciai képviseleteken

„2010-ben jelentős fordulópont következett be a nemzetpolitikában, emlékezhetünk rá, hogy azelőtt milyen ellenséges és lekicsinylő hozzáállást tanúsított az akkori magyar kormány a határon túli magyarokkal kapcsolatban. 2010-től már a határon túli közösségek megerősítése és támogatása került a nemzetpolitikánk fókuszába”, mondta Szijjártó Péter, aki arra emlékeztette az erdélyi magyarokat, hogy hamarosan olyan választásra kerül sor Magyarországon, amely az egész magyar nemzet jövőjét alapvetően meghatározza, így az anyaország jövőjét és a határon túl élő magyar nemzeti közösségekét egyaránt.

Szijjártó Péter rámutatott: adottak a jogszabályi és technikai feltételek a magyarországi parlamenti választásokon való részvételre, ezért arra kéri az erdélyi, székelyföldi magyarságot, hogy vegyenek részt abban a közös döntésben, amely hosszú távon alakítja a magyar nemzet jövőjét. A magyar külügyminiszter szerint a választáson való széles körű részvétel érdekében az Erdélyben élő magyar állampolgárok március 19-től a választások napjáig minden nap, a Romániában működő mindhárom magyar diplomáciai képviseleten személyesen leadhatják szavazatukat.

„Számítunk arra, hogy az itt élő magyarság kifejezi véleményét Magyarország és a magyar nemzet jövőjével kapcsolatban, és azt tudom ígérni, számíthatnak arra, hogy ha ez a kormány újra megkapja a bizalmat az emberektől, folytatjuk mindazt, aminek következtében sok száz fejlesztés valósulhatott meg Erdélyben és Székelyföldön”, fogalmazta meg sepsiszentgyörgyi sajtótájékoztatón Szijjártó Péter.

A külgazdasági és külügyminiszter szerint folytatni szeretnék az erdélyi gazdaságfejlesztési programot, az oktatási támogatások folyósítását, az óvodák és iskolák építését, az egyházi közösségek támogatását, a sportfejlesztéseket és minden olyan program finanszírozását, amely lehetővé teszi a kulturális identitás megőrzését.

Magyarországi befektetőket várnak Erdélybe

Antal Árpád sepsiszentgyörgyi polgármester Orbán Viktor hétvégi évértékelő beszédéből felidézte, hogy a következő évek egyik legnagyobb feladata az lesz, hogy a magyarországi vállalkozások legalább annyi profitot termeljenek meg és vigyenek haza külföldről, mint amennyit kivisznek Magyarországról a külföldi cégek.

„Szijjártó Péter miniszter urat arra kértem, tegyünk meg mindent annak érdekében, hogy minél több magyarországi vállalkozás jöjjön Erdélybe, Székelyföldre és Sepsiszentgyörgyre, és az itt megtermelt nyereség egy részét vigyék haza, a másik részét pedig fordítsák az itt élő közösség javára”, közölte meg Antal Árpád.

A megmaradásához gazdasági megerősödésre van szükség

Szijjártó Péter leszögezte: a magyar kormány nemzetpolitikájának alapfelvetése, hogy nem Budapestről mondják meg, mi a jó a határon túl élő nemzeti közösségeknek, hanem megkérdezik őket, mire van szükségük ahhoz, hogy jobb legyen az életük.

„Azt a választ kaptuk, hogy ha ezen közösségeket gazdaságilag meg tudjuk erősíteni, az nagymértékben el tudja dönteni a hosszú távú megmaradásunkat. Ezért döntöttünk úgy, hogy sok-sok tízmilliárd forint értékeben adunk támogatást a határon túl élő magyar közösségek tagjainak a vállalkozások fejlesztéséhez és magyar vállalatok határon túli beruházásaihoz” – fogalmazott a külügyminiszter.

Javultak a román-magyar kétoldalú kapcsolatok, de van hely jobbnak

Szijjártó Péter újságírói kérdésre válaszolva úgy értékelte: az elmúlt években sokat javultak a román–magyar kapcsolatok, de még nem tartanak ott, ahol szeretnének. Szerinte amióta az RMDSZ a bukaresti kormánykoalíció tagja, azóta gördülékenyebbé váltak a kétoldalú kapcsolatok, és a két ország az európai jövőt meghatározó stratégiai kérdésekben is egy oldalra helyezkedett.

A magyar külgazdasági és külügyminiszter kiemelte a gazdasági együttműködést, hiszen a magyar gazdaság egyik legfontosabb exportpiaca és a magyar tőke egyik legfontosabb beruházási célpontja Románia. „Az itt létrejövő magyar beruházások munkahelyeket teremtenek, adóbevételt generálnak, hozzájárulnak a román gazdaság növekedéséhez, ami az itt élő magyar nemzetközösségnek is jó” – szögezte le Szijjártó Péter.

Az esetleges magyar–román közös kormányülés megszervezésére vonatkozó újságírói kérdésre Kelemen Hunor, az RMDSZ-elnök e leszögezte: szakpolitikai szinten gyakoriak az egyeztetések, a közös kormányülésre pedig majd akkor kell sort keríteni, amikor az nemcsak szimbolikus gesztus lesz, hanem konkrét egyezségek születhetnek, melyek a magyarok és a románok számára is mérhető eredményeket hozhatnak a gazdaság, az oktatás, kultúra vagy a szociális tevékenységek terén.

„A közös kormányülést nem szabad üres gesztussá lefokozni. Jó úton vagyunk, hogy erre belátható időn belül sor kerüljön, most viszont mindenki a magyarországi választásokra koncentrál”, mondta Kelemen Hunor.

16/9 vagy 1920x1080
CSAK SAJÁT

Kapcsolódók

Kimaradt?