Sepsiszentgyörgy: jövőre az ingatlanadót a minimumon, a járműadót magasan tartják

Sepsiszentgyörgyön a magán- és jogi személyek számára jövő évben is a törvény által megengedett legalacsonyabb szinten marad az ingatlanadó, jelentette be Antal Árpád. A polgármester szerint a járművek esetében sem változtatnak az adók mértékén, így azok az eddigi gyakorlat szerint a legmagasabbhoz közeli határon maradnak.

Antal Árpád magyarázata szerint a lakás alapszükséglet, ezért az önkormányzat mindent megtesz, hogy a lehető legalacsonyabb szinten tartsa az erre vonatkozó adót. Ezzel szemben nem ösztönzik azt, hogy a városban tovább növekedjen az autók száma, mivel az városrendezés szempontjából sok problémához vezet, például a nagyszámú jármű miatt jelenleg is nehézkes a parkolás. Az önkormányzat korábban a törvény által megengedett maximum határértékhez közeli adót állapított meg az autók számára, ez jövőben is a jelenlegi szinten marad.

Az ingatlanadó minimumon tartásával pénzt hagynak a sepsiszentgyörgyiek zsebében

Antal Árpád két példával érzékeltette, hogy mit jelent az, hogy a törvény által megszabott minimumon tartják az ingatlanadót. Egy kétszobás sepsiszentgyörgyi lakás esetében a jövő évben fizetendő adó, annak függvényében, hogy a város melyik körzetében található, 114 lej és 129 lej között lesz. Ehhez képest az adótörvény által megengedett maximális határ 279 és 319 lej között van ugyanezen lakás esetében. Ezáltal lakásonként évi 165 és 190 lej közötti összeg marad a lakástulajdonosok zsebében.

Fotó: Vargyasi Levente

A polgármester szerint egy 100 négyzetméteres magánház esetében a sepsiszentgyörgyi adó és a törvény által megengedett maximális adó közötti különbség még nagyobb. A jövő évben is érvényes helyi adó annak függvényében, hogy a ház a város melyik körzetében van, 167 és 191 lej között lesz, míg a törvény által megengedett maximális összeg 416 és 475 lej között lenne évente. Ez 250 lejjel több, mint jelenleg Sepsiszentgyörgyön megállapított adózási érték.

Bevezetik a turisztikai illetéket

Antal Árpád bejelentette, hogy jövő évtől a Sepsiszentgyörgyön megszálló, 14 év fölötti turistákra éjszakánként 2 lejes szállásdíjat vetnek ki, amit a szállodai szolgáltatásokkal együtt kell a vendégeknek befizetni.

A szerző felvétele

A városvezetés arról állapodott meg a sepsiszentgyörgyi szállodatulajdonosokkal, hogy a turisztikai adóból befolyó összeget a helyi költségvetésből származó forrásokkal kiegészítik és a teljes összeget a szállodatulajdonosok döntésének megfelelően a város turisztikai népszerűsítésére fordítják. Ugyanakkor a turisztikai illeték által jövő év végén tiszta képet látnak majd arról is, hogy hány turista érkezik a városba és hány vendégéjszakát töltenek itt.

Kapcsolódók

Kimaradt?