Antal Árpád: országosan is kiterjeszthető lenne sepsiszentgyörgyi helyi roncsautóprogram

Országos szinten is kiterjeszthetik a sepsiszentgyörgyi önkormányzat által áprilisban kezdeményezett Értéket adunk az roncsautódnak programot, amelynek célja, hogy a 15 évnél idősebb, környezetszennyező járműveket kivonják a forgalomból.

A kártalanítási program mindazon jármű tulajdonosoknak szól, akik le akarnak mondani használt és környezetszennyező járműveikről, de nem akarnak újat vásárolni.

A helyi önkormányzat 3000 lejes támogatást nyújt a 10 évnél idősebb, bontóba vagy roncstelepre leadott autók után. A polgármester szerint a program idén sikeresnek bizonyult, hiszen közel 500 autót vontak ki forgalomból a háromszéki városban.

Ahhoz, hogy a feltételek teljesüljenek, alapvető, hogy a kérelmező lakhelye vagy székhelye Sepsiszentgyörgyön legyen, nem lehet tartozásuk az önkormányzat felé, és saját felelősségükre vállalniuk kell, hogy a következő 3 évben nem vásárolnak 5 évesnél idősebb járművet, ellenkező esetben vissza kell fizetniük a program keretében kapott háromezer lejt. 

„Úgy gondolom, van esély arra, hogy országos szinten is bevezessék a programot. Erről már tárgyalunk Bukarestben Tánczos Barna környezetvédelmi miniszterrel” - közölte Antal Árpád polgármester a G4mediának. Az Európai Bizottság egyébként az országos helyreállítási terv jóváhagyásának feltételéül szabta, hogy Románia tegyen konkrét lépéseket a gépjárműpark átlag életkorának jelentős csökkentése érdekében, emlékeztetett a polgármester

Antal Árpád hozzátette azt is, Sepsiszentgyörgyön jelenleg több mint 22 ezer személygépkocsi van nyilvántartva, és ezeknek több mint fele 10 évnél idősebb. 

Idén az Értéket adunk az roncsautódnak elnevezésű helyi program eredeti költségvetése 1 millió lej volt, de ezt további 600 ezer lejjel bővítették, hogy a továbbiakban több kérésnek is eleget tudjanak tenni, közölte az elöljáró.

(Nyitókép forrása: Sepsiszentgyörgy önkormányzata)

Kapcsolódók

Kimaradt?