Sepsiszentgyörgyön minden gyereknek szeretnének helyet biztosítani a bölcsődékben

Illusztráció: AgerpresSepsiszentgyörgyön bővítik a bölcsődei csoportok számát és új bölcsődéket is építenek.

Csütörtöki sajtótájékoztatóján Antal Árpád sepsiszentgyörgyi polgármester rámutatott: eddig 14 bölcsődei csoport működött a városban, ezt ősztől 2 újabb bölcsődei csoporttal egészítik ki. Tapasztalatok szerint egy-egy bölcsődei csoportban egy időben 12-14 kisgyerek szokott jelen lenni. A sepsiszentgyörgyi önkormányzat célja, hogy 2-3 éven belül elérjék azt, hogy mindenkinek, aki bölcsődébe szeretné vinni gyerekét legyen erre lehetősége, mondta a polgármester.

 Az Európai Uniós statisztika szerint a tagországok közül Romániában jár a legkevesebb gyerek bölcsődébe, országos szinten alig 4 százalék a bölcsődébe járó gyerekek aránya. Ennek oka, hogy kevés a bölcsődei csoport. E tekintetben Sepsiszentgyörgy sokkal jobban áll mint az országos átlag, de szükség van a bölcsődei hálózat bővítésére. Ősztől két újabb csoportot indítanak, ám a kormányprogramot és uniós támogatásokat is igénybe véve szeretnének új bölcsődéket építeni, mondta Antal Árpád.  

Az államnak fel kell vállalnia a bölcsődék finanszírozását

A polgármester rámutatott: a bölcsődék nem az oktatási, hanem a szociális rendszer részei, így fenntartásuk az önkormányzatokra hárul. Sepsiszentgyörgy önkormányzata évente 2 millió lejjel finanszírozza a bölcsődéket, ám nem minden önkormányzatnak van anyagi lehetősége fenntartani ezt a rendszert. Emlékeztetett, hogy az RMDSZ kezdeményezésére a parlament elfogadta a törvényt miszerint az állam hozzájárul a bölcsődék fenntartásához, ám az eddigi kormányok folyamatosan halogatták a törvény életbe lépését. Az RMDSZ kérte és úgy tűnik sikerül elérni, hogy idén szeptember 1-től életbe lépjen a törvény és az önkormányzatok kapjanak pénzt a bölcsődék működtetésére.

Antal Árpád szerint ennek következményeként több bölcsődei csoport jöhet létre az országban, hiszen az önkormányzatok jelenleg tartanak az ezzel járó anyagi tehertől. Azért fontosak a bölcsődék, mert nagyon sok családnak segítenek, ha a szülők dolgozni szeretnének és nincs kire bízzák kisgyereküket, mondta a polgármester. 

Kapcsolódók

Kimaradt?