Antal Árpád: használjuk ki a lehetőségeinket (VIDEÓINTERJÚ)

Minisztereket, polgármestereket kérdeztünk aktuális kérdésekről az RMDSZ marosszentgyörgyi kongresszusán. Antal Árpád, Sepsiszentgyörgy polgármestere a Maszolnak elmondta, látszólag a romániai magyarság „csak” egy 6 százalékos kisebbség, azonban mintegy egymillió emberről van szó. Az elöljárót a közösségi képviselet felelősségéről és a helyi önkormányzatok által meghonosítható családbarát politikáról kérdeztük. (Kérdezett: Borsi Balázs / videó: Varró-Bodoczi Zoltán)

„Romániában nagyon sokan úgy tekintetnek ránk, mint egy 6 százalékos »jelentéktelen« kisebbségre, és időnként azt érzem, hogy mi is elhisszük ezt saját magunkról, (...) miközben ez nem igaz” – fogalmazott a Maszol kérdésére Antal Árpád. A sepsiszentgyörgyi városvezető kiemelte: az erdélyi magyar nemzetközösség többsége kisebb-nagyobb tömbökben él, ennek eredményeképpen például a 2020-as önkormányzati választások után az erdélyi magyaroknak közel kétharmada olyan településen él, ahol a polgármester magyar nemzetiségű”.

A polgármester a családbarát programok sikerének két fontos tényezőjét emelte ki: egyrészt azokat a gesztusokat, amelyekkel éreztetik a lakossággal, hogy az önkormányzat odafigyel rá –még akkor is, ha ez nem jár feltétlenül anyagi haszonnal; másfelől azok az intézkedéseket, amelyek konkrétan arról szólnak, hogy valamilyen támogatást adhatnak a családoknak.

Sepsiszentgyörgyön például a nagycsaládos kártyának köszönhetően a nagycsaládosok ingyen parkolhatnak, de kedvezményes jegyeket is kapnak különböző kulturális és szabadidős programokra. Antal Árpád hozzátette: ,,A törvények jelen pillanatban nem teszik lehetővé azt, hogy ingatlan- vagy személygépkocsiadó-kedvezményt is adjon a nagycsaládosoknak”, de az országos intézkedéseket is szeretnék megváltoztatni a következőkben olyan irányba, hogy az önkormányzatnak erre is legyen lehetősége.

„Mi azt szeretnénk, hogy az állam nyissa meg a lehetőségeket. Legyen nekünk, önkormányzati vezetőknek lehetőségünk dönteni és kedvezményeket adni. Ne legyen leszűkítve a mozgásterünk“ – szögezte le Antal Árpád.

Kapcsolódók

Kimaradt?