Marosvásárhely: üres kasszával vettek át egy szétzilált adminisztrációt (VIDEÓINTERJÚ)

Minisztereket, polgármestereket kérdeztünk aktuális kérdésekről az RMDSZ marosszentgyörgyi kongresszusán. Soós Zoltán, Marosvásárhely polgármestere a Maszolnak elmondta, amikor egy esztendővel ezelőtt átvette polgármesteri mandátumát, „kifosztott városkasszát” és hosszú évek alatt „szétzilált adminisztrációt” talált. Azóta azon dolgoznak, hogy ezt újjáépítsék, illetve fizetik a tartozásokat, miközben igyekeznek új beruházásokat indítani. (Kérdezett: Ambrus Attila / videó: Varró-Bodoczi Zoltán)

A 2020. szeptemberi választási győzelmet követően további nehézséget jelentett, hogy közel hét hónapig, idén májusig tulajdonképpen üres kasszával maradt a Maros megyei megyeszékhely – mondta a Maszolnak Marosvásárhely polgármestere. Voltak olyan adósságok, például a középiskolás diákok ösztöndíjainak a kifizetése, amit az előző városvezetőség sorozatosan elmulasztott, noha erre a törvény kötelezte.

Soós Zoltán szerint már most megjelennek az első eredményei a tavaly megkezdett munkának, egyre több olyan rendezvény és beruházás van, amely jól szemlélteti a változást. Egyebek mellett említette, hogy elkezdték fejleszteni az tanintézeteket, megduplázták az oktatásra szánt költségvetést, elkezdték modernizálni a városi tömegközlekedést és az idei esztendőtől kezdve elindították az iskolabusz-programot is.

Soós Zoltán hatgyermekes édesapaként is elmondhatta, hogy a család az erdélyi magyarság megmaradásának a záloga. Szerinte a marosvásárhelyi polgármesteri hivatal is készen áll egy olyan csomag összeállítására, amely kifejezetten a családokat és a nagycsaládosokat segíti, átvéve azokat a helyi kezdeményezéseket, amelyek Erdély más városaiban már működnek.

„Független polgármesterként az a célom, hogy kizárólag a közösség ügyeivel foglalkozzak, de ugyanúgy hozzájárulok ahhoz a munkához, ami az RMDSZ célkitűzéseit jelenti” – mondta a Maszol kérdésére Soós Zoltán.

Kapcsolódók

Kimaradt?