Harminchektáros napelemparkot építtet Marosvásárhely polgármesteri hivatala

Az egykori, mára ökológiai szempontból semlegesített ülepítő harminchektáros területén napelemparkot tervez létrehozni a marosvásárhelyi önkormányzat. A tervet a helyszínen sajtótájékoztató keretében ismertették. Az elhangzottakat a polgármesteri hivatal bel- és külkapcsolati osztálya foglalta össze közleményében.

Az ülepítő platformján pénteken megtartott sajtótájékoztatón ismertették a terület semlegesítési, rehabilitációs munkálatainak műszaki szempontjait, valamint az ülepítő környékét érintő jövőbeni projekteket is. Az eseményen jelen volt Soós Zoltán polgármester, Borbély László államtanácsos és Csongvay Attila, a Geiger Rt. képviselője.

Fotók: polgármesteri hivatal

„Önkormányzatként lépéseket teszünk a szóban forgó 30 hektáros terület hasznosítására, az általunk talált megoldás pedig egy napelempark létrehozása. Tudatában vagyunk annak, hogy egy ilyen horderejű projekt kivitelezése rendkívül időigényes, de meggyőződésünk, hogy közép- és hosszútávon a gazdaság mindinkább a zöldenergia-előállítás irányába fog elmozdulni, tehát számíthatunk ilyen jellegű beruházásokra és ezekre elkülönített pénzalapokra” – nyilatkozta Soós Zoltán, Marosvásárhely polgármestere.

Hozzátette, a terv kivitelezésében számíthatnak a kormány támogatására. „Borbély László államtanácsos mai jelenléte ezt a segítséget támasztja alá, amiért köszönetemet fejezem ki. Az így nyert összegeket más, kiemelt jelentőségű célokra fordítjuk. Azt szeretnénk, ha városunknak tiszta levegője lenne. Ennek érdekében Marosvásárhely levegőminőségének javítása továbbra is elsődleges feladatunk marad” – mondta a polgármester. 

A munkálatok jótállási időszakában vannak, ez idő alatt a folyamatosan ellenőrzik. Romániában és Európában ez az egyetlen ilyen típusú ülepítő, amelyet ökologizáltak, közölte a marosvásárhelyi polgármesteri hivatal bel- és külkapcsolati osztálya.

Kapcsolódók

Kimaradt?